Met een nieuwe productielijn voor water in kartonnen verpakkingen van Tetra Pak biedt het Utrechtse United Soft Drinks, eigenaar van het merk Bar-le-Duc, als eerste Nederlandse mineraalwaterproducent water aan in de Tetra Prisma® Aseptic 500 ml en 1 liter verpakkingen.

Alternatief in de markt

Met deze Tetra Pak lijn is United Soft Drinks in staat een duurzamer alternatief te bieden op de volledig door PET flesjes gedomineerde watermarkt. Dit is de eerste productielijn die kartonnen portieverpakkingen kan verwerken in de productiefaciliteit van United Soft Drinks. Naast een duurzamere oplossing is de Tetra Prisma® Aseptic verpakking een verbetering op het gebied van drinkgemak én productkwaliteit. De verpakking ligt goed in de hand en de inhoud wordt beschermd tegen licht.

Mineraalwater moet altijd op de plek van de bron verpakt worden, Door de centrale ligging van de productiefaciliteit is een efficiënte en duurzamere distributie naar de verschillende verkoopkanalen in het land mogelijk. Dit is in Nederland de eerste productiefaciliteit voor water in karton in deze formaten. Met name de 500 ml verpakking heeft een grote potentie binnen de Nederlandse markt, omdat retailers en consumenten hiermee makkelijker een duurzamere verpakkingskeuze kunnen maken voor water on the go.

Duurzamere keuze voor verpakt water

Gemiddeld bestaat meer dan 70% van het gewicht van een Tetra Pak verpakking uit FSC® – gecertificeerd karton. De rest van het gewicht wordt – naast de plastic dop – ook veroorzaakt door dunne laagjes plastic en aluminium aan de binnenkant van de verpakking, om de producten veilig te houden. Door het gebruik van overwegend hernieuwbare materialen, hebben deze verpakkingen een lage CO2-uitstoot. Het karton wordt op een rol geleverd, waardoor het efficiënt en met minimale uitstoot kan worden getransporteerd. Afhankelijk van de grootte kunnen er meer dan 1 miljoen verpakkingen in één vrachtwagen passen, wat veel efficiënter is dan alternatieve verpakkingen. Tetra Pak verpakkingen zijn volledig recyclebaar. De infrastructuur voor het inzamelen, sorteren en recycleren wordt voortdurend verder ontwikkeld en Tetra Pak draagt daar actief aan bij. Een voorbeeld daarvan is de recente samenwerking met Recon Polymers, een recycling start-up in Roosendaal.

Roderick Friend, Business Development Director Frankrijk en Benelux van Tetra Pak: “Duurzaamheid staat centraal in ons motto PROTECT WHAT’S GOOD ™. Lokaal mineraalwater en onze hernieuwbare, recyclebare verpakkingen zijn een natuurlijke match. Het is onze ambitie om producten en diensten aan te bieden die echt waarde toevoegen aan het veilig beschikbaar stellen van voedsel en dranken en tegelijkertijd het milieu beschermen. In nauwe samenwerking met onze klanten, zoals United Soft Drinks, werken we aan oplossingen om ook hun duurzaamheidsambities waar te maken.”

Bram Pluijm, Brand Manager bij Bar-le-Duc: “Bar-le-Duc streeft ernaar om verpakt water op een zo duurzaam mogelijke manier op de markt te brengen. Daarbij kijken we uiteraard kritisch naar onze verpakkingen. Bar-le-Duc wil vooroplopen en staat daarom altijd open voor duurzamere verpakkingsvormen. Van origine kent de consument onze producten vooral van het 2 liter pak en de plastic flessen die voor 100% gemaakt zijn van gerecycled plastic. Een uitbreiding van onze productlijn met Tetra Pak 1L en 500ml is een logische en mooie vervolgstap.”