Swinkels omarmde het kapitalisme als ‘nog steeds het beste systeem om welvaart te creëren’. Maar hij betoogde ook dat de uitwassen van het systeem moeten worden bestreden.
‘Mensen met een grote verantwoordelijkheid mogen een prima salaris verdienen. Maar we zijn doorgeslagen’, aldus de Lieshoutse brouwer. Het geeft volgens hem geen pas dat topmannen miljoenen aan optieregelingen verdienen bovenop hun toch al riante salaris, terwijl via de achterdeur duizenden mensen worden weggesaneerd.
Ook het old boys network van commissarissen, die elkaar de bal toespelen, moest er in de rede van Swinkels aan geloven.
Evenals de aandeelhouders. ‘Ook daar heeft in het verlengde van de maatschappelijke ontwikkelingen het korte termijn gewin postgevat’, aldus de bestuursvoorzitter van Bavaria. ‘Duurzaam ondernemerschap wordt niet langer als sexy beschouwd.’ Aandeelhouders zijn verworden tot aandelenhandelaren en overnemen lijkt belangrijker te zijn geworden dan ondernemen, zei Swinkels. Hij schaarde zich aan de zijde van de antiglobalistische beweging, die vindt dat ‘kapitalisme alleen kan overleven als het is ingebed in een systeem van sociale rechtvaardigheid’.
Swinkels toonde zich overigens optimistisch. Het tij is volgens hem al aan het keren als reactie op de ‘na ons de zondvloed’-strategie van bedrijven als Enron en Worldcom.
Bavaria-topman pleit voor evenwichtigere verdeling welvaart-/Economie/.