South Pole, ’s werelds grootste duurzaamheidsconsultancy en -projectontwikkelaar, maakt vandaag de benoeming van René Groot Bruinderink als Head Climate Solutions Nederland bekend. Hij geeft daarmee leiding aan de Nederlandse activiteiten van de duurzaamheidsconsultancy. South Pole begeleidt overheden en bedrijven op hun klimaatreis in onder andere de maakindustrie, landbouw, food en retail bij het behalen van hun urgente CO2-doelstellingen.

Groot Bruinderink heeft meer dan 25 jaar ervaring met diepgaande kennis van de utiliteitsmarkt, de energietransitie en duurzaamheid oplossingen voor het bedrijfsleven. Voor zijn komst bij South Pole werkte hij in diverse managementfuncties bij energie- en duurzaamheidsbedrijven waaronder Essent en Ecofys.

Renat Heuberger, CEO South Pole, is verheugd met de komst van Groot Bruinderink: “René neemt jarenlange ervaring op het gebied van leiderschap, innovatie en kennis van de energiesector met zich mee. Hij ziet de kansen van duurzaam ondernemerschap voor bedrijven in Nederland en is de juiste persoon om onze activiteiten verder uit te breiden. Nu, nog meer dan ooit zien we dat bedrijven ondersteuning zoeken bij het aanscherpen en realiseren van hun klimaatdoelstellingen.”

Groot Bruinderink vertelt over de duurzaamheidsvraagstukken bij bedrijven: “Het tegengaan van klimaatverandering vereist een holistische aanpak van ieder bedrijf, van het bepalen van realistische emissiedoelen tot daadwerkelijke realisatie van deze doelen op drie domeinen: verbetering van efficiency, inkoop hernieuwbare energie en het verduurzamen binnen de waardeketen. We zien dat veel bedrijven steeds bewuster kijken naar hun klimaatstrategie en het realiseren van concrete impact. De grote multinationals hebben hierin al grote stappen gezet, al dan niet onder druk van de maatschappij en aandeelhouders. MKB-bedrijven in Nederland lopen wat achter op de multinationals want daar speelt die druk vooralsnog een minder grote rol. Zij zullen de komende jaren een sterke groei op hun duurzaamheid leercurve doormaken. Wij moedigen het volledige bedrijfsleven aan om in actie te komen.”

Groot Bruinderink licht toe waar de kans ligt voor de Nederlandse bedrijven: “Op basis van de emissie-voetafdruk van onze klanten helpen we concrete impact te maken door op een integrale manier emissies te reduceren, af te vangen en op te slaan. Daarbij zal de CO2-kredietmarkt een onderdeel van de aanpak blijven. Door de toenemende marktprijs zal de offset markt zelfs steeds meer bijdragen aan de ontwikkeling van lokale klimaat-projecten, zoals regeneratieve landbouwprojecten in België en Frankrijk. Als effect daarvan presenteren zich nieuwe kansen voor bedrijven om met ketenpartners samen te werken op het gebied van innovatie en technologische ontwikkelingen. Dat is goed voor het milieu, de samenleving en onderaan de streep voor het bedrijfsresultaat.”

Over South Pole

South Pole, door het World Economic Forum erkend als Social Enterprise, loopt sinds 2006 voorop in het decarbonisatieproces. Met zijn wereldwijde Climate Solutions-platform ontwikkelt en implementeert South Pole alomvattende strategieën die klimaatactie omzetten in zakelijke kansen op lange termijn voor bedrijven, overheden en organisaties over de hele wereld.

South Pole is ook een toonaangevende projectontwikkelaar en heeft bijna 700 projecten in meer dan 50 landen voorzien van klimaatfinanciering. Deze projecten bieden sociale voordelen aan minder bevoorrechte gemeenschappen die bijzonder kwetsbaar zijn voor klimaatveranderingen, verbeteren de biodiversiteit en South Pole is hiermee hard op weg om meer dan een gigaton aan CO2-uitstoot te verminderen.

20ste Nationaal Sustainability Congres

Op 11 november spreekt René Groot Bruinderink in een themasessie op het 20ste Nationaal Sustainability Congres over ‘Van Ambitie naar Actie’.