Unilever en Solidaridad hebben vandaag bekend gemaakt een samenwerkingsverband aan te gaan om de duurzame ontwikkeling van de suikerriet industrie in Centraal-Amerika te bevorderen. Het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst werd vandaag gevierd tijdens de lancering van de Solidaridad campagne: “How to change the world with sugarcane.” Het initiatief ondersteunt het streven van Unilever om met 100% duurzame agrarische grondstoffen te werken.

Sven Sielhorst, programmanager Suikerriet bij Solidaridad, is blij met deze belangrijke stap van Unilever: “Betrokkenheid van dit soort bedrijven is cruciaal voor het streven naar een gezonde suikerriet sector, met positieve invloed op mens en het milieu. Ik ben heel erg blij dat Unilever hierin het initiatief neemt. Alleen als ook anderen volgen kunnen we ervoor zorgen dat de suikerriet industrie bijdraagt aan positieve veranderingen in de wereld.”

Suikerriet project in Centraal- Amerika
Het project wordt geleid vanuit Centraal-Amerika, waarbij de focus in het begin vooral zal liggen op Mexico. De doelen zijn:

  • Het verbeteren van de productiviteit van 3600 arbeiders die werkzaam zijn op boerenbedrijven en in fabrieken, in lijn met behoorlijke arbeidsnormen zoals gedefinieerd door de International Labor Organisation.
  • Het verbeteren van sociale, milieu en commerciële prestaties van voor 1900 boeren op 8000 hectare land door middel van ondersteuning van boeren.
  • Het realiseren van een fabriek en 5000 hectare in overeenstemming met de Bonsucro Productie Standaard en het creëren van cross-industriële dwarsverbanden rondom duurzaamheid en certificering.
  • Het delen van opgedane kennis en ervaring met andere actoren in de Mexicaanse en de Centraal-Amerikaanse suikerriet industrie.

Unilever heeft toegezegd suiker te kopen die door Bonsucro, de wereldwijde standaard voor duurzame suiker, gecertificeerd is of certificaten heeft die door dit project gecreëerd zijn.

Marc Engel, Chief Procurement Officer bij Unilever, zegt: “Dit is een belangrijke samenwerking voor ons op onze weg naar het verkrijgen van 100% duurzame suiker in 2020. We werken samen met partners en steunen het werk van organisaties als Solidaridad en Bonsucro volledig.”

Solidaridad campagne; How to change the world with sugarcane
Solidaridad gelooft dat suikerriet een potentiële vervanger van olie kan zijn en grote economische potentie heeft. Daarnaast zorgt het voor miljoenen boeren en arbeiders voor een inkomen. Het is het gewas van de toekomst, maar we kunnen deze belofte alleen waarmaken als we, samen, de manier waarop suikerriet geproduceerd wordt verbeteren. Daarom is Solidaridad vandaar een nieuwe positieve campagne begonnen. Solidaridad gaat relevante spelers in de productieketen de vraag ‘How can you change the world with sugarcane?’ stellen. 

Meer informatie is te vinden op www.sugarcane-solidaridad.org