Orbisk’s geautomatiseerde voedselverspillingsmonitor heeft de Feike Sijbesma Sustainable Innovation Award gewonnen. Het winnende bedrijf creëerde technologie die bij gaat houden watvoor voedsel professionele keukens jaarlijks verspillen: een AI-gestuurde camera herkent precies wat en hoeveel voedsel er weg wordt gegooid. De ondernemers winnen € 25.000.

De Feike Sijbesma Innovation Award werd op 24 mei uitgereikt tijden F&A Next, een jaarlijkse bijeenkomst van start-ups en multinationals op het gebied van agrofood-innovatie. De Award gaat naar een jonge onderneming die een grote uitdaging aangaat op het gebied van het verduurzamen van ons voedselsysteem. De jury benadrukte dat winnaar Orbisk een grote uitdaging aangaat, voedselverspilling, en prees de eenvoudige oplossing van het bedrijf: bijhouden welk voedsel wordt verspild. “Op dit gebied ligt een enorme kans,” stelde jurylid Marian Geluk, Executive Director van het Next Food Collective.

Slimme camera maakt verspilling inzichtelijk

Eén derde van het voedsel dat wordt geproduceerd, wordt weggegooid, stelt Orbisk. Om professionele keuken inzicht te geven in welk voedsel ze precies verspillen, ontwikkelde het bedrijf ‘Orbi’, een AI-gestuurde camera die eenvoudig boven een afvalbak geïnstalleerd kan worden. De slimme monitor registreert welk voedsel bij het afval terecht komt, samen met de hoeveelheid en het moment van de dag. Die informatie wordt in een dashboard inzichtelijke gemaakt, zodat restaurateurs hun bedrijfsvoering op basis van de data kunnen optimaliseren: verspilling is immers ook verlies.

Orbisk kreeg de prijs niet alleen omdat ze aantoonden dat Orbi echt werkt. “Deze onderneming richt zich op een belangrijk aspect van de strijd tegen voedselverspilling,” leest het juryrapport, “en dat is gedragsverandering.”

De Sustainable Innovation Award

“Ik hoop dat deze innovaties verandering een duw zullen geven,” stelde Feike Sijbesma, voormalig CEO van DSM, tijdens de prijsuitreiking. De Sustainable Innovation Award is in het leven geroepen om de duurzaamheidsuitdagingen op het gebied van het wereldwijde voedselsysteem aan te gaan. De award zoekt innovatieve bedrijven die de potentie hebben om op grote schaal het verschil te maken voor zoveel mogelijk mensen. Het is een internationale prijs voor spin-offs, startups, ook interne startups van gevestigde bedrijven. Zolang de onderneming maar jonger is dan zeven jaar. Verantwoordelijk voor de organisatie zijn University Fund Wageningen, Wageningen University & Research.

In 2022 won ekolive de eerste editie van de Feike Sijbesma Innovation Award met hun biotechnologische oplossing voor het herstellen van verarmde grond. De technologie droeg bij aan het behalen van 11 van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verendigde Naties, een belangrijke graadmeter voor de prijs.