In Zeeland wordt gewerkt aan het ontwikkelen van een “showroom/winkel van de circulaire economie”, voor burgers. Dit is een fysieke plek waar een (grote) groep circulaire aanbieders, uit heel Nederland, aan elkaar en het bredere publiek hun ontwikkelde circulaire aanbod tonen. De showroom geeft bedrijven de kans om hun circulaire oplossingen fysiek en virtueel te etaleren, nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan en te laten ‘testen’, waarbij gelijktijdig bewustwording bij het publiek ontstaat en andere bedrijven door de concrete cases worden geïnspireerd om bij te dragen aan de circulaire transitie voor burgers. Een eerste levende circulaire etalage/winkel voor burgers, van Nederland!

Het eerste beeld van de showroom/winkel is dat deze vorm krijgt in een Living Lab, gecombineerd met een voedselbos, waarvoor een perceel (15 HA) beschikbaar is; een nieuw type “vakantie”-park. De precieze vorm van de showroom/winkel, de (gezamenlijke) organisatievorm en de inbreng van individuele bedrijven moet verder worden vormgegeven.

Een eerste stap om de circulaire showroom nader invulling te geven, kan met een Circo Track worden gezet. De Circo Track is een 3-daags programma, waarin je diepgaand en praktisch kennis maakt met de principes van circulair ontwerpen. Dit biedt jouw bedrijf dé kans om aan de slag te gaan, circulaire business te creëren, en hiermee -een eerste- gezamenlijke invulling aan de showroom te geven.

Idee is om relevante bedrijven bij elkaar te brengen. Potentiële deelnemers zijn in eerste instantie partijen uit de bouw- en interieursector en partijen met een (circulair) aanbod dat zou kunnen aansluiten bij de showroom. Een circulaire economie raakt immers aan bijna alle domeinen van onze samenleving. Gestreefd wordt naar een diverse groep van bedrijven met uiteenlopende activiteiten en schaal, waarbij naast een aantal gevestigde bedrijven eventueel ook een aantal nieuwe circulaire bouw concepten deelnemen. Via een invulformulier kunnen bedrijven zich aanbieden voor het iniatief.