Het Amsterdamse modemerk Scotch & Soda lanceert een limited edition unisex wollen vest, gemaakt in samenwerking met The Knitwit Stable – een kleinschalige schapenboerderij en breistudio in de buurt van Amsterdam. De samenwerking maakt deel uit van Scotch & Soda’s strategie om meer gebruik te maken van duurzame productiemethoden en meer Nederlandse wol in haar toeleveringsketen te integreren. 

Dit initiatief is een van de stappen die het merk onderneemt om meer gebruik te maken van Nederlandse wol en zodoende een bijdrage te leveren aan het verminderen van afval. Want de wol die anders op de vuilnisbelt zou zijn beland, komt nu in de toeleveringsketen van Scotch & Soda terecht.

Sinds dit jaar is Scotch & Soda RWS-gecertificeerd: de Responsible Wool Standard is een vrijwillige norm voor het welzijn van schapen en het land waarop ze grazen. Daarnaast heeft het merk toegezegd om tegen 2025 voor ten minste 50% van de wol die in de producten verwerkt wordt een selectie te gebruiken van voorkeursvezels. Deze selectie omvat, maar is niet beperkt tot, Nederlandse wol, gerecyclede wol (GRS- of RCS-gecertificeerd) en alpacawol (RAS- gecertificeerd).

The Knitwit Stable bevindt zich in Baambrugge, een dorp in de buurt van Amsterdam. Het is een boerderij en breistudio die in 2013 door onderneemster Reina Ovinge werd opgericht. Het is een van de zeldzame kleinschalige breistudio’s in Nederland en zet zich in om verantwoorde wolproductie te herintroduceren in de mode-industrie. Daarbij maken ze uitsluitend gebruik van Nederlandse wol. The Knitwit Stable probeert het productieproces zo lokaal mogelijk te houden. Ze streven ernaar om de volledige toeleveringsketen terug te brengen naar Nederland, op een kleinschalig en professioneel niveau.