Scotch & Soda integreert composteerbare verpakkingen

Ter ere van Wereld Bodem Dag op 5 december kondigt het Amsterdamse modemerk merk Scotch & Soda een samenwerking aan met TIPA®, een bedrijf dat composteerbare en biologisch afbreekbare verpakkingsoplossingen creëert. De integratie van bioplastic TIPA®-zakken maakt deel uit van het streven van Scotch & Soda om in 2025 voor alle productcategorieën af te stappen van conventionele plastic polybags, en ondersteunt daarmee de duurzaamheidsmissie van het merk om bij te dragen aan de bescherming van het milieu.

In 2022 zullen minimaal één miljoen kledingstukken van Scotch & Soda verpakt zijn in TIPA® bioplastic zakken. Voor de eerste twee collecties van het jaar (lente en zomer), zullen de TIPA®-zakken 21% van de totale productverpakking uitmaken en gebruikt worden voor items met een hoog volume, zoals T-shirts, jeans, sweatshirts, truien en overhemden, in mannen-, vrouwen- en kinderkleding.

De innovatieve verpakkingsoplossingen van TIPA® bieden hetzelfde beschermingsniveau als conventionele polybags, maar zijn minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en kunnen aan het einde van hun levensduur worden gecomposteerd.  Kunststoffen op biologische basis worden geheel of gedeeltelijk gemaakt van hernieuwbare biologische grondstoffen, zoals suikerriet of maïszetmeel. Door meer gebruik te maken van deze hernieuwbare grondstoffen, wil Scotch & Soda zijn afhankelijkheid van fossiele grondstoffen verminderen.

Daphna Nissenbaum, CEO en medeoprichter van TIPA®, zegt hierover: “Consumenten zijn zich meer dan ooit bewust van de impact van plastic verpakkingsafval. Meerdere studies die wij in Europa hebben uitgevoerd, tonen aan dat consumenten composteerbare verpakkingen zijn gaan verwachten van de bedrijven waar ze kopen. TIPA® is er trots op een oplossing te bieden voor Scotch & Soda die hun kledingstukken beschermt en na gebruik veilig wordt afgebroken tot compost.”

Jelle de Jong, Sustainability Director van Scotch & Soda, voegt hieraan toe: “Wij geloven dat er ruimte is voor verbetering als het gaat om de implementatie, inzameling en compostering van bioplastic verpakkingen in de mode-industrie. Door samen te werken met TIPA® en lokale afvalverwerkers, hopen we dat een product dat traditioneel als afval wordt beschouwd, door het composteringsproces voedingsstoffen teruggeeft aan de bodem.”

Composteerbare verpakkingen

De in Duitsland geproduceerde TIPA®-zakken zijn gemaakt van 20% bioplastic – afkomstig van maïs  zetmeel en suikerriet – en 80% uit fossiele kunststof. Een alternatief voor conventioneel plastic, TIPA®-zakjes zijn biologisch afbreekbaar en composteerbaar. De zakken zijn geschikt voor thuis- en industrieel composteren, zoals aangegeven door de OK compost HOME en Seedling logo’s** op de zakken en ze zijn ontworpen om binnen drie tot zes maanden volledig te desintegreren.

Als onderdeel van Scotch & Soda’s missie om wereldwijde biologische recycling te ondersteunen, wil het merk klanten de mogelijkheid bieden om hun bioplastic TIPA®-zakken in te leveren in geselecteerde winkels. Dit maakt het gemakkelijker voor mensen die in steden wonen en misschien geen ruimte hebben om te composteren. Het merk zal samenwerken met lokale afvalverwerkers om ervoor te zorgen dat de tassen worden gecomposteerd, te beginnen met twee locaties in Londen, gevolgd door belangrijke locaties in Amsterdam, Parijs en New York in 2022.

Share Button