Schijvens Corporate Fashion maakte vandaag een nieuwe stap in de beweging naar Leefbaar Loon in de kledingfabrieken bekend. Op een speciaal event waar alle kledingproducten van Schijvens uit China, India, Pakistan, Bangladesh, Turkije en Portugal aanwezig waren, werd het communiqué Leefbaar Loon door Margreet Vrieling, directeur Fair Wear Foundation, overhandigd aan de fabriek waarvoor het leefbaar loon is vastgesteld. 

In 2017 heeft het Hilvarenbeekse bedrijf Schijvens Corporate Fashion, dat al sinds 1863 bedrijfskleding produceert, de Best Practice Award van Fair Wear Foundation gewonnen met het implementeren van een Leefbaar Loon voor de fabrieksmedewerkers in haar fabriek in Turkije.

Schijvens is daarna verder gegaan met uitrol van haar rekentool voor het bepalen van een Leefbaar Loon naar textielfabriek MYM in Karachi Pakistan. Zij is hierin bijgestaan door IDH (the Sustainable Trade Initiative), die de medewerkers heeft geïnterviewd en gezamenlijk hebben zij de huishoudkosten bepaald. Het loon wat een leefbare situatie kon bewerkstelligen bleek in deze situatie 29% hoger te zijn dan het wettelijk minimum loon dat nu betaald wordt.

Tijdens dit traject werd duidelijk dat naast Schijvens ook een ander Nederlands bedrijf, te weten Zeeman, delen van haar productie heeft ondergebracht in deze fabriek. Ook Zeeman heeft een duurzame strategie en sloot daarom graag aan bij het Leefbaar Loon project van Schijvens. Schijvens en Zeeman zijn beiden oude familiebedrijven, leveren beiden producten tegen een scherpe prijs en zijn beiden lid van het Convenant Duurzame Kleding en Textiel. Samen behalen zij een meerderheidsleverage in deze fabriek.

Daarom hebben zij besloten om de prijzen dusdanig te verhogen dat de fabriekseigenaar in staat wordt gesteld om vanaf 1 oktober 2019 te starten met de implementatie van een Leefbaar Loon voor alle fabrieksmedewerkers. 

Schijvens en Zeeman hopen met deze unieke stap tevens een voorbeeld te zijn voor de textielindustrie en andere bedrijven te inspireren om ook pragmatische stappen te zetten en de samenwerking op te zoeken in de keten.