De ‘Rail Safety Policy’ van Sabic betekent onder meer dat het bedrijf alleen nog maar wagons huurt die voorzien zijn van zogenoemde crashbuffers. Dit vrijwillige gebruik van stootblokken zorgt ervoor dat de impact van botsingen kleiner is, waardoor de kans op calamiteiten afneemt. Daarnaast schrijft de Rail Safety Policy voor dat de gebruikte wagons maximaal 20 jaar oud zijn. Ook dit komt de veiligheid van het vervoer ten goede. Met de invoering van dit vernieuwde veiligheidsbeleid is Sabic volgens de vakjury en het grote publiek trendsetter in transportveiligheid en heeft het een standaard gezet.

AkzoNobel en Twence verdienen volgens de jury een eervolle vermelding voor het project ‘STAN (Stoomleiding Twence AkzoNobel)’. Via een 2 kilometer lange stoomleiding levert afvalverwerker Twence in Hengelo restwarmte aan zoutproducent AkzoNobel. Voor Twence betekent dit een hogere energie-efficiency, terwijl AkzoNobel minder afhankelijk is van aardgas en minder CO2 uitstoot.

Nyrstar Budel B.V. krijgt van de jury een eervolle vermelding voor zijn ‘Educatieve Veiligheidsdag’. Het bedrijf organiseerde deze op 3 november 2010 voor leerlingen, docenten en ouders van de basisscholen in de regio. Tijdens de veiligheidsdag zagen bezoekers hoe er veilig gewerkt wordt in de fabriek en wat het belang van zink is voor het dagelijks welzijn. Daarnaast was er een quiz over verkeersveiligheid en ontvingen alle basisscholen in de buurt veiligheidshesjes voor hun leerlingen.

Het Responsible Care-programma is een wereldwijd initiatief van de chemische industrie dat erop gericht is de prestaties van bedrijven op het gebied van veiligheid, gezondheid, milieu en duurzaamheid continue te verbeteren. Met de Responsible Care-prijs wil de VNCI Responsible Care breed onder de aandacht brengen. Sinds 1999 reikt de branchevereniging de prijs uit aan de meest toonaangevende en inspirerende bijdrage. Dit jaar waren er 9 inzendingen en kon het publiek voor het eerst invloed uitoefenen op de uitslag via een online verkiezing. De onafhankelijke jury, bestaande uit vertegenwoordigers van overheid, MVO Nederland en chemiebedrijven, nam deze uitslag mee in haar uiteindelijke beslissing.