Rechtstreex is door de 9 deelnemers van het Investment Ready Program als winnaar gekozen. Het bedrijf werkt aan een korte keten tussen boeren en consumenten. Online duurzame, lokale producten bestellen in een eerlijke, transparante voedselketen die zowel voor boeren en consumenten voordelig is. Na de steden Rotterdam, Utrecht en Den Bosch, waar Rechtstreex al actief is, wil de startup verder uitbreiden naar andere steden in Nederland. Om deze groei te realiseren, is Rechtstreex op zoek naar investeerders en neemt het bedrijf deel aan het Investment Ready Program.

Winnaar gekozen door deelnemers
Met toonaangevende ondernemers, diverse experts, mentoren en elkaar hebben de deelnemers de afgelopen maanden hun groeiplannen geconcretiseerd en leerden zij door de lens van een investeerder naar hun onderneming te kijken. De teams van deze editie zijn:

  1. Crowdbuilding is een platform waar mensen samen bouwen aan sociale en duurzame gebouwen.
  2. De Energiebespaarders bieden de makkelijkste manier om woningen te verduurzamen. Je krijgt gratis online inzicht en wordt ontzorgd van advies tot uitvoer.
  3. Goodhout is een duurzaam gefabriceerd alternatief voor alle houtsoorten, met superieure kwaliteiten, gemaakt van restafval van kokosnoten.
  4. MX3D 3D print grote architectonische en infrastructurele objecten met slimme robots, MX3D produceert zo lokaal, met minder transport en materiaal.
  5. Newspaperwood laat (kranten)papier, dat van hout gemaakt is, weer tot hout terugkeren en is toegewijd aan de ontwikkeling van dit nieuwe materiaal.
  6. QM Intelligence ondersteunt bedrijven bij het verduurzamen van hun producten met unieke online tools, data en inzicht in consumentengedrag.
  7. Rechtstreex werkt aan een directe link tussen boer en consument. Online bestellen in een eerlijke transparante voedselketen waarin je weer weet wat eten is.
  8. The Dutch Weed Burger ontwikkelt innovatieve plantaardige concepten om zo de wereld te redden.
  9. Watt Now verbetert tijdelijke off-grid energie systemen in de evenementen industrie als opstap voor de transitie naar 100% duurzame off-grid energie wereldwijd.

Via een onderling beoordelingsproces bepaalden de deelnemers zelf dat Rechtstreex het meest ‘Investment Ready’ is en de winnaar van de editie 2015/2016.

Rechtstreex gaat in onderhandeling met een Investor Circle, een groep betrokken impact investeerders, voor een investering van EUR 50.000. Tevens ontvangt Rechtstreex een totaal aan 100 uur extra support van programma partners De Brauw Blackstone Westbroek (juridisch advies), The Boston Consulting Group (advies rondom strategie en markt) en Mr.Prezident (Prezi design en storytelling) om goed beslagen ten ijs te komen tijdens pitches en gesprekken met investeerders.

Demo Day 19 februari
Op 19 februari vindt de Demo Day plaats waar alle 9 deelnemers hun onderneming en investeringspropositie presenteren voor het Investment Ready NL netwerk van informele investeerders, fondsen en intermediairs.

Stichting DOEN, Hivos en Impact Hub Amsterdam streven er als initiatiefnemers van het programma naar dat meerdere deelnemers de benodigde kapitaalbehoefte ophalen bij investeerders. Zo heeft inmiddels de helft van de deelnemers van editie 2014/2015 een impact investering opgehaald met een totaal van ruim EUR 3,0 miljoen. Bijvoorbeeld het bedrijf Windchallenge, dat een innovatieve kleine windturbine op de markt zet en afgelopen jaar een indrukwekkende investering heeft opgehaald van EUR 1,5 miljoen. Deze maakt het voor Windchallenge mogelijk om internationaal op te schalen, eerst naar Scandinavië, waarna ook Canada en de Verenigde Staten zullen volgen.

 

Vierde editie van start in juni 2016 met nieuwe partners
In juni opent de aanmelding voor de 2016/17-editie van het succesvolle Investment Ready Program. Na een selectieronde starten in het najaar tien nieuwe deelnemers. De duurzame startups kunnen wederom rekenen op de expertise van betrokken mentoren, kennis van programma partners en het groeiende netwerk van impact investeerders.

Naast de sterke lineup van partners uit het verleden en de toekomst, zoals Stichting DOEN, The Boston Consulting Group, De Brauw Blackstone Westbroek,en Rabobank staat het Investment Ready Program open voor nieuwe core partners. Partner organisaties die een rol zien in het versnellen van duurzame innovaties en het leren van de startup methode van werken zien deze vorm van samenwerking als een aanjager van innovatie en verantwoordelijk ondernemerschap.