In de palmolie sector is de potentie maar ook urgentie aanwezig om te transformeren naar duurzaam geproduceerde palmolie. De Rabobank heeft de ambitie om hieraan samen met haar klanten een actieve bijdrage te leveren. Daarom overhandigt Bas Rüter, directeur Duurzaamheid van Rabobank, vandaag in Jakarta de visie van de Rabobank ‘Make sustainable palm oil the norm’ aan Lilianne Ploumen, minister van buitenlandse handel.

Palmolie is populair omdat het de meeste oliehoudende zaden per hectare oplevert. Naar verwachting stijgt de vraag naar palmolie de komende jaren fors (2014: 60 megaton -> 2020: 70-75 megaton). Wereldwijd is palmolie een belangrijke voedselbron en de meest gebruikte plantaardige olie. Zo wordt in 50% van alle supermarktproducten palmolie verwerkt. De toename in de productie van palmolie heeft echter ook geresulteerd in grote duurzaamheidsissues zoals de kap van tropisch regenwoud en het verlies van biodiversiteit.

De Rabobank is een belangrijke speler in de palmolie sector en wil vanuit haar Banking for Food strategie een actieve bijdrage leveren aan het oplossen van de duurzaamheidsvraagstukken van de sector. Sinds 2004 neemt de bank daarom samen met onder meer klanten, het Wereld Natuur Fonds en Oxfam Novib deel aan een netwerk van stakeholders uit de palmolie keten, de Round Table for Sustainable Palm Oil (RSPO). De RSPO heeft tot doel om de productie van palmolie te laten voldoen aan alle sociale, economische en milieu criteria die ervoor zorgen dat de sector duurzaam werkt.

Dinsdag 22 november staat de aangescherpte visie van de Rabobank ‘Make sustainable palm oil the norm’ op de agenda. “Voor Rabobank is de aanscherping en publicatie van onze visie op de palmolie sector de eerste publiek zichtbare invulling van het vorige maand getekende convenant over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo kunnen we onze positie binnen de sector optimaal benutten om alle spelers in de keten te stimuleren om duurzaam te werk te gaan”, aldus Bas Rüter.  Niet alleen verwacht de bank dat haar klanten voldoen aan de minimum eisen van de RSPO. Ook ondersteunt de bank klanten bij het aanscherpen van hun ambities bovenop de RSPO eisen om de natuur te beschermen en de economische zelfstandigheid van kleine boeren te vergroten. Als onderdeel van de handelsmissie van het kabinet neemt minister Lilianne Ploumen de Rabobank visie dinsdag in ontvangst tijdens een ronde tafel over duurzame palmolie met alle belangrijke spelers uit de Indonesische palmolie industrie.