PostNL bezorgt voortaan grote aantallen zakelijke post in Amsterdam met elektrische bakfietsen. Ook het legen van brievenbussen in Amsterdam gebeurt met de elektrische bakfiets. Vanaf juni 2017 bezorgt PostNL in de avond ook pakketten met e-bakfietsen. In Amsterdam vervangt PostNL hiermee per dag 100 autoritten met dieselbestelauto’s door duurzamere bezorging met de e-bakfiets. Dit zorgt voor circa 60.000 kg minder CO2-uitstoot per jaar. PostNL wil op deze manier bijdragen aan schone binnensteden en het verbeteren van de bereikbaarheid in de binnenstad. Na Amsterdam volgen Utrecht, Den Haag, Rotterdam en andere grote steden.

Uitbreiding na succesvolle test

Postbezorgers bezorgen hun post sinds jaar en dag te voet of met de fiets. Bij het legen van de brievenbussen en het halen en brengen van grote aantallen post bij ondernemers zet PostNL bestelauto’s in. In 2016 is in het centrum van Amsterdam getest om bestelauto’s te vervangen voor elektrische bakfietsen en kleine elektrische voertuigen. PostNL kiest voor de e-bakfiets omdat het bedrijf zijn vervoersbewegingen wil vergroenen en de verkeersdrukte in steden toeneemt. De e-bakfiets rijdt uitstootvrij en uit de proef blijkt dat het bezorgen in de Amsterdamse binnenstad soms sneller is met dan de auto. Vanaf 1 juni 2017 breidt PostNL het gebied uit naar bijna heel Amsterdam. Dagelijks vervangt het bedrijf 100 autoritten door uitstootvrije fietskilometers met 60 e-bakfietsen. PostNL voegt hiervoor aan het bestaande netwerk acht speciale fietsoverslagpunten toe. Op deze locaties worden de post en pakketten ingeladen in de e-bakfietsen en efficiënt bezorgd.

Pakketten bezorgd met e-bike

Als groot logistiek e-commerce bedrijf heeft PostNL de ambitie in 2025 in 25 binnensteden volledig uitstootvrij te bezorgen. Hiervoor ondertekende PostNL samen met verschillende overheden en andere bedrijven de Green Deal Zero Emissie stadslogistiek. In 2017 wordt door het bedrijf ook op alle Waddeneilanden uitsluitend bezorgd met elektrische voertuigen, met de fiets of te voet. In Amsterdam test PostNL sinds februari 2017 in samenwerking met FuturumShop hoe zij pakketten schoon, snel en flexibel kunnen bezorgen met de e-bakfiets. FuturumShop is een online aanbieder van fietsen en fietsonderdelen. Vanaf juni 2017 bezorgt PostNL een groot deel van alle pakketten in de avond met e-bakfietsen binnen het gebied van de ring A10. In de toekomst gaat PostNL in verschillende binnensteden meer pakketten met e-bikes en andere elektrische voertuigen bezorgen.