Verpakkingsvrije online supermarkt Pieter Pot introduceert de eerste circulaire wijnfles van Nederland. Ten opzichte van een reguliere, eenmalig bruikbare wijnfles stoot de circulaire fles van Pieter Pot zo’n 36% minder CO2 uit. Pieter Pot is de eerste in Nederland die start met hervulbare wijnflessen en een gevarieerd aanbod van zes varianten biologische wijn. Hiernaast introduceert de verpakkingsvrije supermarkt ook hervulbare bierflesjes gevuld met biologisch en aardgasvrij geproduceerd speciaalbier. Het bedrijf hoopt in 2022 met de circulaire wijn- en bierflessen 200.000 verpakkingen te besparen.

100% Biologische wijn in circulaire fles

Wijn in herbruikbare flessen bestaat nog niet in Nederland, terwijl glas één van de grootste CO2-footprints heeft onder de verpakkingsmaterialen. Jouri Schoemaker, CEO van Pieter Pot: “Glas wordt vaak gepositioneerd als duurzame keuze, terwijl het enorm veel energie kost om glas te recyclen, wat resulteert in een hoge CO2-uitstoot. Vanuit onze missie om afval de wereld uit te helpen, vonden we het hoog tijd om op dit gebied met een alternatief te komen en daarom lanceren we nu de allereerste circulaire wijnfles. Gemiddeld hervullen wij een wijnfles zes keer met de lekkerste biologische wijnen van een vooraanstaand Duits wijnhuis.” Pieter Pot liet een Life Cycle Assessment (LCA) uitvoeren voor circulaire wijnflessen en daaruit blijkt dat het herbruikbare systeem 36% minder CO2 uitstoot dan het wegwerpsysteem. De verpakkingsvrije online supermarkt biedt keuze uit zes varianten navulbare wijn: twee rode wijnen (Merlot en Montepulciano), drie witte wijnen (Pinot Grigio, Trebbiano en Chardonnay) en een rosé (Rosato). De biologische wijnen worden geproduceerd door het Duitse wijnhuis BECCO. Prijzen van de wijn die Pieter Pot aanbiedt variëren van €7,95 tot €8,95 en het statiegeld op een wijnfles bedraagt €2,-.

100% biologisch en aardgasvrij speciaalbier

Pieter Pot introduceert niet alleen een innovatie op het gebied van biologische wijn maar vergroot de impact ook met een statiegeldsysteem voor speciaalbier. Statiegeld op bierflesjes is niet nieuw maar een volledige ommezwaai naar statiegeld op álle speciaalbieren ontbreekt nog altijd in de sector. Door een statiegeldsysteem volledig te omarmen kunnen bierflesjes gemiddeld wel 25 keer hergebruikt worden. De markt voor speciaalbier groeit nog altijd en daarom is een statiegeldsysteem extra belangrijk, vindt Schoemaker: “In 2021 werd in Nederland een kleine anderhalf miljoen hectoliter speciaalbier verkocht. Dat zijn zo’n 1 op de 8 verkochte bierflesjes, waarvan het leeuwendeel in de glasbak belandt”. Pieter Pot verkoopt biologische en aardgasvrije speciaalbieren van Utrechtse brouwerij de Leckere, de eerste 100% biologische brouwerij van Nederland. De verpakkingsvrije supermarkt verkoopt zeven varianten, waarvan twee met een laag alcoholpercentage. Prijzen van de speciaalbieren die Pieter Pot aanbiedt variëren van €1,35 tot €2,25 en het statiegeld op bierflesjes bedraagt €0,10.