Partnernieuws Stichting DOEN

Aanjager van voorlopers

Dankzij de trouwe deelnemers van de Postcode Loterij en de VriendenLoterij steunt Stichting DOEN al 30 jaar inspirerende groene, sociale en creatieve voorlopers. Met de jaarlijkse bijdrage vanuit de loterijen ondersteunt DOEN jaarlijks meer dan 250 voorlopers met subsidies, leningen en investeringskapitaal (via DOEN Participaties). Van kunstenaars tot impactgedreven ondernemers en groepen bewoners die hun omgeving socialer en duurzamer maken.

DOEN ondersteunt initiatieven in de risicovolle eerste fase, geeft ze een vliegende start en stimuleert daarmee innovatie. Om hun impact te vergroten draagt zij de initiatieven na deze eerste fase waar mogelijk over aan andere partijen.

Versnellen van transities

DOEN streeft naar een wereld gebaseerd op een circulaire economie, waar iedereen meetelt, gemeenschappelijkheid voorop staat, en waar ruimte is voor radicale verbeelding. Hierbij zet zij in op het versnellen van vier grote systeemtransities:

  1. De transitie van een lineaire naar een circulaire economie
  2. De transitie van groeiende ongelijkheid naar een wereld waar iedereen meedoet en meetelt
  3. De transitie naar een samenleving die het gemeenschappelijke vooropstelt
  4. De transitie naar een samenleving waar ruimte is voor radicale verbeelding

Om dit voor elkaar te krijgen richt DOEN zich momenteel op het ondersteunen van voorlopers binnen drie overkoepelende en met elkaar verbonden thema’s:

  1. Regeneratieve economie
  2. Solidaire samenleving
  3. Veranderkracht van verbeelding

DOEN Participaties, het Postcode Loterij Buurtfonds en het VriendenLoterij Fonds zijn onderdelen van Stichting DOEN.