‘Deelnemers aan klimaattop COP27 moeten goede voorbeeld geven’

Gericht aan: de 30.000 wereldleiders, regeringsafgevaardigden en campagnevoerders die de VN-klimaattop COP27 in Egypte bijwonen.

“Klimaatverandering is het meest urgente probleem waarmee de mensheid vandaag wordt geconfronteerd. Op de vorige klimaattop, COP26, werd de Glasgow Leaders’ Declaration On Forests And Land Use ondertekend door 145 landen. Daarin beloofden ze bosverlies tegen 2030 terug te draaien.Toch gaat de kaalslag van het regenwoud onverminderd door, onder meer om ruimte te maken voor palmolieplantages. Sterker nog, in oktober werd weer een nieuw record gevestigd in het Braziliaanse Amazonegebied. Niet eerder werd in één maand tijd zo’n groot oppervlakte aan regenwoud verwoest. In totaal ging het om meer dan 900 vierkante kilometer, een oppervlakte die vergelijkbaar is met vijf keer de gemeente Amsterdam. Nu de rechtse president en klimaatscepticus Bolsonaro plaats moet maken voor de linkse Lula da Silva, die deze week de top bezoek, lijkt het beter te worden. Daarop wachten is geen optie.

COP27 is een laatste kans om te voorkomen dat deze klimaatcrisis uit de hand loopt en de longen van onze aarde verdwijnen. Het is van fundamenteel belang dat noodmaatregelen om de catastrofale ontbossing van het regenwoud voor palmolieplantages te voorkomen hoog op de agenda staan. Zo niet, dan zijn de regenwouden van de wereld tegen 2100 verdwenen.

De toenemende vraag naar palmolie is een belangrijke oorzaak van de ontbossing. Het wordt gebruikt in voedingsmiddelen, maar ook in cosmetica, zeep en babyvoeding. Vijftig procent van de supermarktproducten bevat palmolie. Met een verwachte verdrievoudiging van de vraag van 75 miljoen ton naar 264 miljoen ton per jaar in de komende 25 jaar, zal meer dan 30 miljoen hectare extra regenwoud worden vernietigd voor plantages. Daar moet een eind aan komen, en we kunnen daar invloed op uitoefenen, door palmolievrije producten te kopen. Ik roep alle 30.000 deelnemers aan deze top om het goede voorbeeld te geven en vanaf nu palmolievrije margarine te kopen. Als zij vandaag overstappen op een palmolievrije margarine, zou dit elk jaar meer dan 127.000 kg palmolie besparen. Ter illustratie: daarvoor zijn plantages nodig ter grootte van in totaal zo’n 330.000 vierkante meter. Zie het als een duidelijk signaal dat het tijd wordt voor de ommekeer, voor drastische aanpassing van ons gedrag. Elke stap telt, hoe klein ook. Jullie leiders hebben veel macht om veranderingen door te voeren, nu de hele wereld toekijkt.

We moeten nu handelen om de toekomst van de planeet te behouden. Laten we ervoor zorgen dat we ons uiteindelijk in de spiegel kunnen aankijken en tegen onze kinderen kunnen zeggen: we hebben er alles aan gedaan om de wereld een beetje beter achter te laten.”

Marcel Van Wing, oprichter van The Flower Farm, het missiemerk dat de ontbossing van het regenwoud tegengaat.