De Circular Award Business 2021 is gewonnen door de NS. De Circular Award Public 2021 is uitgereikt aan E-waste Race. De prijzen gaan naar de meest innovatieve projecten en producten van ondernemingen en overheden die laten zien wat de circulaire economie kan betekenen voor Nederland. De jury roemt de NS voor de impact die het bedrijf op grote schaal maakt en hun totaalconcept van duurzaamheid. E-waste Race viel in de prijzen met het betrekken en klaarstomen van de jeugd in de circulaire transitie. Daarnaast ontvingen architect Thomas Rau en ondernemers Klaske Kruk en Guido Braam de erkenning ‘Circular Hero 2021’ voor hun inzet als aanjager. Met de uitreiking is de zesde editie van de Week van de Circulaire Economie van start.

Circular Award Business 2021: NS

Na twintig jaar gebruik heeft de NS 656 voertuigen gemoderniseerd. Bij de modernisering krijgt 99 procent van de onderdelen van de oude trein een tweede leven. Zo kan de trein weer 20 jaar reizigers vervoeren en wordt afval en het gebruik van nieuwe grondstoffen voorkomen. Deze circulaire manier van treinmodernisering is uniek in de wereld. Vanaf 2030 wil de NS volledig circulaire treinen produceren.

Juryvoorzitter prof. dr. Louise Vet: “De schaal waarop de NS dit aanpakt is enorm, hierdoor maakt het bedrijf een gigantische impact. Ze zijn gericht aan de slag gegaan met zaken die in hun eigen invloedssfeer liggen en samenwerkingen aangegaan met leveranciers en afnemers. Wat de NS heeft neergezet is ontzettend knap. Ze laten zien dat ze niet voor niks onze nationale trots zijn.”

Circular Award Public 2021: E-waste Race en Textiel Race

Textiel en elektronica hebben een enorme milieu-impact. Toch staan veel mensen hier zelden bij stil. De E-waste Race en de Textiel Race dagen scholieren uit om binnen vier weken zoveel mogelijk elektronisch afval en textiel in te zamelen voor recycling of reparatie. Dit levert een belangrijke bijdrage aan de bewustwording over het belang van een circulaire economie bij een jonge generatie.

“De circulaire transitie is een jarenlang proces en het klaarstomen van de jeugd is een cruciale factor voor een stroomversnelling”, zegt juryvoorzitter dr. ir Oscar van den Brink (Nouryon, trekker KIA-CE). Voor een volgende stap daagt de jury de initiatiefnemers uit om na te denken hoe de circulaire impact vergroot kan worden. Kunnen deze wedstrijden nog meer opleveren dan bewustwording?

Circular Heroes 2021

Thomas Rau, Guido Braam en Klaske Kruk ontvangen de erkenning ‘Circular Hero 2021’ voor hun inzet voor de circulaire transitie. De jury onder leiding van dr. ir Oscar van den Brink (Nouryon, trekker KIA-CE) schreef in haar rapport:

  • “Als architect is Thomas Rau een pionier in duurzaam en circulair bouwen, maar zijn ambitie en invloed rijken veel verder.”
  • “Guido Braam is een ondernemer die de geesten rijp maakt voor de grote verandering waar we voor staan door op een positieve manier kritisch te zijn.”
  • “Bij weinig mensen is circulariteit zo intrinsiek in elk haarvat aanwezig als bij Klaske Kruk. Ze geeft altijd de volle 100%.”

Lees hier meer over de individuele erkenningen.

Vakjury

Deze maandag kozen de vakjury’s, bestaande uit gerenommeerde experts op het gebied van circulariteit, samen met het publiek één winnaar voor de Circular Award Public en één winnaar voor de Circular Award Business. Ook maakte de jury de drie personen bekend, die door hun bijdrage aan de circulaire economie, zijn uitgeroepen tot ‘Circular Hero 2021’. Juryleden zijn onder andere prof. dr. Louise Vet (Nederlands Instituut voor Ecologie), Antoine Heideveld (Versnellingshuis) dr. ir. Oscar van den Brink (Nouryon, trekker KIA-CE) en Karin van IJsselmuide (NEVI).

De Circular Awards is een initiatief van het Versnellinsgshuis in opdracht van het ministerie van IenW. De Awards werden uitgereikt tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie, tevens de start van de Week van de Circulaire Economie.

Beeld: © Kick Smeets