Een nieuwe commissie gaat de naleving van de Nederlandse code voor goed bestuur controleren. Deze zogeheten ‘monitoring commissie corporate governance code’ zet het werk voort van de commissies Frijns en Streppel. Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken (EZ) vandaag aan de Tweede Kamer.

‘Goed bestuur in het bedrijfsleven wordt het best gestimuleerd door afspraken die bedrijven onderling maken en waar ze elkaar toe aanzetten’, aldus minister Kamp. ‘Zelfregulering door een gedragscode waarbij de naleving effectief door een onafhankelijke commissie wordt bewaakt, vermindert de noodzaak van nieuwe regels vanuit de overheid.’

Gedragscode

De gedragscode moet verantwoord en transparant bestuur van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven stimuleren. De commissie ziet hier op toe door jaarlijks aan het kabinet te rapporteren over de naleving van de gedragscode. Naast toezien op naleving, heeft de commissie ook tot taak om te signaleren hoe de gedragscode actueel en effectief blijft. De zittingsperiode van de vorige commissie, onder leiding van de heer Streppel, liep afgelopen zomer af.

De voorzitter van de nieuwe commissie is Jaap van Manen, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. De andere leden van de nieuwe commissie zijn Barbara Baarsma, Else Bos, Ieke van den Burg, Sietze Hepkema, Robert Jan van de Kraats en Hélène Vletter-van Dort. De Commissie wordt voor een periode van 4 jaar benoemd.