Nespresso lanceert deze week KAHAWA ya CONGO, een biologische koffie die onderdeel is van het Reviving Origins programma. Dit programma heeft tot doel om de koffieproductie nieuw leven in te blazen in regio’s die te kampen hebben met tegenslagen vanwege bijvoorbeeld klimaatverandering of politieke conflicten. Via het Reviving Origins programma helpt Nespresso koffiegemeenschappen in tot nu toe vijf verschillende landen om de opbrengst van de koffieoogst te verbeteren, terwijl het milieu wordt beschermd en het levensonderhoud van de boeren en hun gemeenschappen wordt verbeterd.

Lake Kivu

De KAHAWA ya CONGO koffie is afkomstig uit de regio Lake Kivu in de Democratische Republiek Congo (DRC). Ooit had deze regio een bloeiende gemeenschap van koffieboeren. In 1980 was koffie zelfs het op één na belangrijkste exportproduct van de DRC en behoorde deze tot de beste koffie ter wereld. Na decennia van politieke en economische instabiliteit zijn de gemeenschappen van de koffieboeren echter gedestabiliseerd en is de koffiehandel ingestort. Veel boeren zijn hun huizen ontvlucht en de regio wordt nog steeds geconfronteerd met grote uitdagingen op het gebied van economie en gezondheidszorg.

Om de koffieoogst in dit gebied te herstellen heeft Nespresso de handen ineengeslagen met non-profitorganisatie TechnoServe, de U.S. Agency for International Development (USAID) en koffiehandelaar Virunga Coffee/Olam International en werkt samen met 2.500 koffieboeren in Zuid-Kivu. Samen willen zij de koffiekwaliteit en -opbrengst verbeteren, duurzame landbouwpraktijken invoeren en het inkomen van de koffieboeren verhogen.

Daniel Schneider, Managing Director Nespresso Nederland: “Kivu heeft het potentieel om een van de beste koffieregio’s ter wereld te worden, maar heeft de afgelopen jaren te maken gehad met extreem moeilijke omstandigheden. Via ons Reviving Origins programma werken we nauw samen met Congolese boeren om de sector nieuw leven in te blazen, Kivu opnieuw een toonaangevende bron van hoogwaardige Arabica-koffie te maken en duurzame middelen van bestaan op te bouwen, terwijl we essentiële sociale ondersteuning bieden om het welzijn van de gemeenschappen achter onze KAHAWA ya CONGO-koffie te verbeteren.”

Ondersteuning van de gemeenschap in Kivu

Naast directe investeringen in de koffieproductie, kijkt Nespresso hoe de gemeenschap extra ondersteund kan worden om andere uitdagingen het hoofd te bieden. In samenwerking met het Oost-Congo-initiatief investeert Nespresso in de oprichting van 23 waterpunten om meer inwoners toegang tot schoon water te verschaffen. Ook is geïnvesteerd in één eerstelijns- en vijf mobiele gezondheidsklinieken, die ondersteuning zullen bieden in de strijd tegen cholera.

Het Nespresso AAA Sustainable Quality™ Programma

Met het AAA Sustainable Quality™-programma werkt Nespresso samen met meer dan 110.000 koffieboeren in 15 landen om duurzame landbouwpraktijken te integreren op koffieplantages en in het omringende landschap. Het Nespresso AAA Sustainable Quality™ Programma vormt de basis voor het werk in de Reviving Origins-regio’s. Nespresso investeert in totaal 10 miljoen Zwitserse Frank (9 miljoen euro) in het Reviving Origins-programma over een periode van vijf jaar (2019-2023).

Smaakprofiel KAHAWA ya CONGO: “Hope of Congo”

KAHAWA ya CONGO is de eerste biologische koffie van het Reviving Origins programma. De koffie is afkomstig van de vulkanische bodem langs de oevers van het Kivu-meer in Oost-Congo, die een ideale omgeving biedt voor het verbouwen van speciale arabica-koffie. KAHAWA ya CONGO is een zachte, seizoensgebonden koffie met een milde, fruitige noot, en zoete graan- en nootachtige aroma’s. De koffie is verkrijgbaar in zowel Original als Vertuo range, met een intensiteit van 8 als een Double Espresso in Original en 7 in Mug formaat voor Vertuo.