Het Nederlandse Weheat heeft zijn nieuwste warmtepomp, de Sparrow, geïntroduceerd. Bij de ontwikkeling van dit unieke model stonden de wensen van woningeigenaren en installateurs centraal. Het resultaat is een stijlvolle, stille en efficiënte warmtepomp die eenvoudig kan worden geïnstalleerd en vanuit een slimme online portal wordt ingeregeld en aangestuurd.

Met de staande Sparrow bouwt Weheat voort op het succes van zijn andere warmtepomplijn, de Blackbird. Beide warmtepompen zijn 100% Nederlands fabricaat. “Toen we vorig jaar de Blackbird – een liggende warmtepomp – op de markt brachten, kregen we veel positieve reacties, zowel van installateurs als van woningeigenaren”, zegt Martijn van de Ven, CEO van Wefabricate, het moederbedrijf van Weheat. “Men was onder de indruk van het stijlvolle, slimme ontwerp en van het feit dat deze warmtepomp met een zeer stille en energie-efficiënte werking voor optimaal bewonerscomfort zorgt. De Blackbird is een liggend monoblock. Met de staande warmtepomp Sparrow maken we dezelfde voordelen nu ook toegankelijk voor huiseigenaren die geen geschikte opstelplek voor een liggende buitenunit hebben.”

Hybride of all-electric

De Sparrow is, net als de Blackbird, een monoblock. Dit type warmtepomp heeft als voordeel dat de installatie over het algemeen eenvoudiger is, aangezien er geen koeltechnische leidingen tussen binnen- en buitenunits nodig zijn. Dit leidt niet alleen tot een snellere installatie, maar ook tot lagere installatiekosten. Als de Sparrow in een hybride systeem samen met de bestaande of nieuwe gasketel wordt gebruikt, hoeft in de woning vaak alleen een klein regelkastje te worden opgehangen. Bij een all-electric, dus volledig gasloze opstelling, wordt hier een buffervat bij geplaatst. Omdat de Sparrow ‘all-electric ready’ is, is het – als hij in een hybride systeem is geplaatst – heel eenvoudig om later over te stappen op volledig gasloze verwarming.

Klimaatvriendelijk

Weheat maakt ook voor de Sparrow gebruik van propaan als koudemiddel, wat twee belangrijke voordelen biedt. Martijn van de Ven: “Ten eerste is dit gas veel klimaatvriendelijker dan de meeste alternatieven, die bekendstaan als broeikasgassen. Daarnaast zorgt het ervoor dat de warmtepomp water tot 70 graden kan maken. Dit betekent dat bij plaatsing in een bestaande woning in veel gevallen de bestaande radiatoren kunnen worden gehandhaafd, wat scheelt in installatietijd en -kosten.” Doordat de Weheat warmtepompen zijn voorzien van het hoogst haalbare energielabel, A+++, komen ze in aanmerking voor een extra bedrag aan ISDE-subsidie.

Kleurrijk en smart

De compacte behuizing (100x90x45 cm) van de Sparrow is gemaakt van de duurzame kunststof EPP, wat geluid- en trillingdempend is en tevens een stijlvol uiterlijk oplevert. Doordat de Sparrow in drie kleurstellingen wordt aangeboden – diep donkergroen, elegant brons en modern grijs – is voor iedere woning een passende oplossing beschikbaar. Zowel installateurs als bewoners hebben toegang tot een intuïtieve portal waarin de prestaties van de warmtepomp op afstand kunnen worden gevolgd, en instellingen heel eenvoudig kunnen worden aangepast. Dit scheelt huisbezoeken door de installateur, terwijl bewoners inzicht hebben in het energiegebruik. Doordatde warmtepomp via 4G met de portal communiceert, worden uitval of verbindingsproblemen rond wifi daarbij vermeden.

Weheat benadrukt dat Blackbird en Sparrow elkaar aanvullen. Waar Blackbird met name geschikt is voor plaatsing op een plat dak of op de bodem van een tuin, kan de staande Sparrow tegen of aan de gevel van de woning worden geplaatst. “Met deze twee warmtepompen met twee verschillende vermogens (Blackbird 8 en Sparrow 6 kW) kunnen we een groot deel van de woningvoorraad dekken”, aldus Van de Ven. “We zijn er trots op dat we als 100% Nederlands bedrijf op deze manier een mooie bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie en het verduurzamen van de gebouwde omgeving.”

Over Weheat

Technologie, toewijding en versnelde transitie naar een fossielvrije samenleving – dat is waar Weheat voor staat. Dit Nederlandse bedrijf met wortels in de hightech industrie is gespecialiseerd in hoge kwaliteit warmtepompen, met de Blackbird als eerste succesnummer. Deze warmtepomp, met een uniek horizontaal en compact design, is niet alleen stil, maar dankzij de 4G-verbinding ook smart. Met behulp van algoritmes zorgt de Blackbird voor een optimale en zuinige verwarming van iedere woning. Behalve smart is de Blackbird duurzaam, met het klimaatvriendelijke propaan (R290) als koudemiddel, en een recyclebare EPP-behuizing (Expanded Polypropylene). Midden in de Brabantse Brainport-regio zet Weheat zich met zijn team van zeventig werknemers in voor het toegankelijk maken van duurzame oplossingen. Ontwikkeld in Nederland, geproduceerd in Nederland, maar met internationale ambities.

Weheat is opgericht in 2021 als dochteronderneming van Wefabricate, dat industriële productieprocessen innoveert; een snelgroeiend bedrijf in de maakindustrie dat wereldwijd klanten bedient in onder andere de hightech, energie- en medische sector. De hoge focus op efficiëntie en kwaliteit van Weheat vindt hier dan ook zijn oorsprong, en geeft een grote voorsprong bij de fabricage en opschaling van de productie van warmtepompen. Het doel van Weheat is om in 2024 verder op te schalen en de internationale markt te betreden.