Rainforest Alliance kondigde op 3 juli 2019 de twee winnaars aan van de allereerste internationale Ag-Tech Developer Challenge. Vijftig organisaties namen deel aan de competitie en zonden plannen in voor innovatieve remote-sensing data producten. De digitale data bieden relevante inzichten aan lokale cacaoboeren waarmee Rainforest Alliance samenwerkt. De Nederlandse afvaardiging van 20tree.ai won de tweede prijs en een investering van € 75.000. Dit Artificial Intelligence (AI) bedrijf maakte indruk op de jury met hun grondige kennis van het Farm Development Plan en hun innovatieve concepten. De eerste plaats gaat naar het vooruitstrevende Indiase Agri AI-data bedrijf CropIn dat een investering van € 100.000 ontvangt om hun innovatieve landbouwoplossing CocoaSense verder te ontwikkelen. Hun remote sensing dataproduct zal cacaoboeren de gelegenheid bieden om hun bestaande plannen nog preciezer maken. Beide teams zullen de komende tijd hun innovaties verder vormgeven, ontwikkelen en testen in samenwerking met cacaoboeren in Ghana.

De Ag-Tech Developer Challenge is onderdeel van SAT4Farming, een consortium van de Rainforest Alliance, Grameen Foundation, Touton, Satelligence, Waterwatch Projects en de University of Ghana. Dit programma ondersteunt cacaoboeren om hun winstgevendheid en duurzaamheid te vergroten. Door remote sensing en artificial intelligence-technologieën kunnen data-inzichten veel sneller, goedkoper en preciezer voor een groter aantal boeren worden verzameld. Het overkoepelende doel van SAT4Farming is om de gemiddelde opbrengsten van Ghanese cacaoboeren te verdrievoudigen tot 1500 kg per jaar door middel van innovaties in de landbouw.

Daan de Vries, Chief Innovation & Technology Officer bij Rainforest Alliance licht toe: “We kijken uit naar de samenwerking met CropIn en 20tree.ai. Door hun innovaties kunnen we nog meer toegevoegde waarde leveren op lokaal niveau aan met name de kleinschalige cacaoboer. Bij Rainforest Alliance werken we aan een duurzame transformatie van miljoenen hectaren landbouwgrond wereldwijd, waarbij we ons specifiek richten op grondstoffensectoren met grote ecologische, economische en sociale uitdagingen. We maken steeds vaker gebruik van technologie en voor digitale innovatie zijn sterke samenwerkingen essentieel. Door samen te werken met de juiste partners, kunnen we stakeholders in de gehele keten ondersteunen bij voortdurende datagedreven vooruitgang. ”

De twee Nederlandse oprichters van 20tree.ai, Anniek Schouten en Indra den Bakker, reageerden enthousiast op de aankondiging: “We zijn blij en voelen ons vereerd om één van de winnaars te zijn van de Ag-Tech Developer Challenge die door Rainforest Alliance is opgezet. Onze belangrijkste reden om mee te doen, is de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan verduurzaming van de cacaoproductie en zo ook een positieve impact te hebben op de leefbaarheid van lokale gemeenschappen, samen met partners zoals Rainforest Alliance.”

Alle inzendingen van de Ag-Tech Developer Challenge werden beoordeeld door een professionele jury bestaande uit Ed Parsons, Geospatial Technologist bij Google; Kim Frankovich, Vice President van Cocoa Sustainability bij Mars Inc.; Farouk Nyame, Technical Manager van de cartografie-afdeling van de Ghana Cocoa Board; en Daan de Vries, Chief Innovation & Technology Officer bij de Rainforest Alliance.