Nederlander Mark van Baal genomineerd voor Mary Chirwa Award voor heldhaftig leiderschap

De Nederlander Mark van Baal is genomineerd voor de Mary Chirwa Award voor heldhaftig leiderschap, maakte het award comité gisteren bekend. De oprichter van de activistische groene aandeelhoudersvereniging Follow This staat op een shortlist tussen zeven mensenrechtenactivisten en journalisten uit Afrika, een Franse journalist en een Griekse priester (zie de complete lijst). De prijs, in het leven geroepen door The Mary Chirwa Award Foundation i.s.m. de Nudge Global Impact Challenge, erkent individuen die heldhaftig leiderschap hebben laten zien om de duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals (SDGs)) van de Verenigde Naties dichterbij te brengen.

De Mary Chirwa Award wordt uitgereikt op 22 oktober in het Vredespaleis in Den Haag.

Het Award comité bestaat uit Prins Carlos de Bourbon de Parma, George Papandreou (voormalig premier van Griekenland), Jeff Furman (voormalige bestuursvoorzitter van Ben&Jerry’s), Frans Geraedts (Governance and Integrity Nederland) en Mary Chirwa (directeur-generaal Financial Intelligence Center (FIC) in Zambia), de naamgever van de award. Mary Chirwa bestrijdt corruptie in Zambia.

“Mark is in 2015 in zijn eentje naar de aandeelhoudersvergadering van Shell gegaan met een schijnbaar onmogelijke missie: de koers van het oliebedrijf veranderen, maar Shell belooft nu van koers te veranderen. Hij spreekt de CEO’s van grote oliebedrijven en hun aandeelhouders aan op hun verantwoordelijkheid om daadwerkelijk iets te doen aan klimaatverandering. Ieder jaar groeit de steun voor zijn missie en zie je het ongemak bij de CEO’s groeien.” zegt Jan van Betten, oprichter van Nudge.

“Ik ben trots om tussen zulke heldhaftige mensen te staan,” zegt Mark van Baal, “waarvan sommigen – in tegenstelling tot mijzelf – hun leven riskeren.”

Verdere informatie in het Engels via deze link.

Over Mark van Baal

Mark van Baal heeft een missie: klimaatverandering stoppen door te zorgen dat de olie-industrie grootschalig gaat investeren in duurzame energie, te beginnen bij Shell. Hij is het bewijs dat een individu de wereld kan veranderen. Zijn motto: Think different and just do it.

Met Follow This, een beweging van bijna vijfduizend groene aandeelhouders, kreeg hij het roer om bij Shell, omdat hij grote beleggers achter zijn missie kreeg, dankzij een handvol mensen bij die hun nek uitstaken – ook een bewijs dat iedereen het verschil kan maken.

Nu hij bij Shell heeft bewezen dat deze aanpak werkt, richt Follow This zich op meer oliebedrijven. Ook BP komt nu langzaam in beweging.

Mark studeerde werktuigbouwkunde in Delft en journalistiek in Tilburg, was marineofficier, internationaal salesmanager en energie journalist voordat hij Follow This begon. Hij woont met zijn vrouw Marijke en hun zoon Barend in Amsterdam.

Share Button