Mosa Meat heeft de nieuwe 2.760 vierkante meter scale-up faciliteit in Maastricht geopend. Deze vierde faciliteit completeert de nieuwe Mosa C.A.M.P.U.S. (Center for Advanced Meat Production, Upscaling, and Sustainability) met een totale oppervlakte van 7.340 vierkante meter.

Als de productie in de opschalingsfaciliteit in de komende weken van start gaat, beschikt het bedrijf over een capaciteit om tienduizenden gekweekte hamburgers per jaar te maken. En in combinatie met de contractfabrikant in Singapore, zelfs veel meer.

Het openingsprogramma omvatte een lintknip-ceremonie met de burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake, de gouverneur van Limburg Emile Roemer, een demonstratie gekweekte hamburgers koken door chef-kok Hans van Wolde en rondleidingen door de nieuwe faciliteit.

Mark Post, medeoprichter en Chief Scientific Officer zei het volgende: “Toen we kweekvlees in de wereld introduceerden, voorspelden we dat het 10 jaar zou duren om een consumentenproduct te maken. Nu, bijna precies 10 jaar later, hebben we een consumentenproduct dat we in grotere hoeveelheden kunnen gaan maken en dat we aan consumenten in Singapore kunnen gaan serveren, in afwachting van wettelijke goedkeuring”.

Tijdens de opening maakte het bedrijf bekend dat 2-sterren Michelin chef-kok Hans van Wolde formeel is toegetreden tot Mosa Meat’s team voor productontwikkeling, sensorische evaluatie en receptformulering als aanvulling op Mosa Meat’s interne team van voedingswetenschappers. Hij heeft een oude boerderij buiten Maastricht verbouwd tot zijn restaurant Brut172. In het verleden was hij chef-kok van 2-sterrenrestaurant Beluga in Maastricht en was hij te zien in Nederlandse tv-programma’s als MasterChef en Snackmasters.

Chef-kok Hans van Wolden zei: “Toen ik voor het eerst een Mosa Burger probeerde als onderdeel van het interne ontwikkelingsteam, werd ik weggeblazen door de rundvleessmaak en het geweldige mondgevoel van het rundvet. Ik kreeg er kippenvel van. Ik geloof echt dat deze nieuwe manier om rundvlees te maken zowel fijnproevers als gewone rundvleesliefhebbers kan bekoren, en tegelijkertijd de positieve voordelen van geteeld rundvlees uit het oogpunt van duurzaamheid biedt. Ik ben enthousiast om met het Mosa Meat team samen te werken om toekomstige versies nog beter te maken.”