Vandaag hebben zes maatschappelijke organisaties – Pesticide Action Network Netherlands (PAN-NL), Foodwatch Nederland, Greenpeace Nederland, Meten=Weten, Natuur & Milieu en WECF – een dringende oproep gedaan aan de ministers van Landbouw en Buitenlandse Handel om per direct de export door Nederlandse bedrijven van pesticiden te verbieden die binnen de Europese Unie verboden zijn. Ook roepen zij op tot het beëindigen van het gebruik van deze stoffen onder het MPS-certificeringssysteem in niet-EU-landen.
De organisaties spreken van een immorele en schadelijke praktijk die in strijd is met internationale verdragen zoals het Verdrag van Bamako, het Verdrag van Bazel en fundamentele mensenrechten. Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse bedrijven jaarlijks duizenden tonnen van deze gevaarlijke stoffen exporteren naar landen met zwakke pesticiden- en milieuwetgeving. Ook blijkt, dat MPS gecertificeerde bloemen in niet-EU landen met pesticiden worden behandeld die vanwege hun toxische eigenschappen in de EU verboden zijn. Vervolgens komen deze pesticiden weer terug op het bord van de Nederlandse consument via geïmporteerde producten zoals bananen, rijst, rozijnen en bloemen.
“Wat in de EU te gevaarlijk is voor mens en milieu, hoort niet in andere landen terecht te komen,” stelt Margriet Mantingh, voorzitter van PAN-NL. “Het is vergelijkbaar met iemand die stopt met roken, maar vervolgens zijn sigaretten verkoopt aan kinderen op het schoolplein. We roepen de verantwoordelijke ministers op het voorbeeld van België te volgen en een wettelijk verbod in te stellen.”
Uit onderzoek van PAN-NL en Foodwatch blijkt dat een groot deel van de geïmporteerde bloemen en voedingsproducten resten bevat van (in EU) verboden pesticiden met kankerverwekkende, hormoonverstorende of andere zeer toxische eigenschappen.
De Europese Commissie beloofde in 2020 om de export van verboden pesticiden te beëindigen, maar heeft deze tot op heden niet waargemaakt. Een representatief onderzoek toont aan dat meer dan 80% van de Nederlandse bevolking voor een exportverbod is.
De organisaties eisen:
- Een nationaal wettelijk verbod op de export van in de EU verboden pesticiden;
- Een verbod op de import van producten die zijn geteeld met deze stoffen