Microsoft heeft het afgelopen halfjaar flinke stappen gezet op het  gebied van duurzaamheid, zo blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Rank a Brand in samenwerking met Milieudefensie. De producent van de Xbox, smartphones en tablets, die vorig jaar nog het doelwit was van acties van Milieudefensie, heeft aansluiting gevonden bij het peloton. Koploper is het concern echter nog lang niet. Fairphone, Hewlett-Packard en Apple scoren stukken beter in de elektronica-ranking. Ook Nokia – vorig jaar deels overgenomen door Microsoft – scoort weer beter.

Rank a Brand kijkt in de ranking onder meer naar milieu, mensenrechten, arbeidsomstandigheden en naar transparantie over grondstoffengebruik. Met name op dit laatste punt zetten veel bedrijven stappen. Dit gebeurt onder druk van Amerikaanse wetgeving tegen ‘bloedmineralen’ zoals coltan uit Congo maar ook vanwege de toenemende aandacht voor de klimaatimpact van grote concerns.

Opvallend is dat met name de Chinese en Taiwanese bedrijven, Huawei, ZTE en HTC slecht blijven scoren. Maar ook Amerikaanse bedrijven scoren op veel onderwerpen nauwelijks punten. Voor onderwerpen als recycling, repareerbaarheid en een garantie van minimaal 3 jaar,  kreeg geen enkel bedrijf een punt. En ook de controle van toeleveranciers in landen met een hoog risico op mensenrechtenschendingen is nog altijd minimaal.

Evert Hassink, campagnevoerder Grondstoffen bij Milieudefensie: “Als we de nieuwe ranking als geheel bekijken, zijn we vooral blij dat Microsoft nu duidelijk stappen heeft gezet op weg naar een minder milieubelastende productie. Philips toont zich wel heel ambitieus maar blijft in de praktijk hangen in de middenmoot. Ze passen nog steeds bepaalde schadelijke stoffen toe in hun producten en zijn niet erg transparant over hun voetafdruk. Dat kan echt beter.”

Milieudefensie blijft met Rank a Brand de elektronicabedrijven in de gaten houden. De tinwinning op het Indonesische eiland Bangka – waar ongeveer een derde van de wereldwijde tinproductie vandaan komt – heeft daarbij de uitdrukkelijke aandacht. Tinmijnbouwbedrijven werken daar met de grote elektronicaconcerns en Milieudefensie, onder leiding van het Initiatief Duurzame Handel aan een systeem om de tinwinning te verbeteren.