Het gros van de CO2-uitstoot van een bedrijf vindt niet plaats bij de productie, maar indirect, in de supply chain. Daarnaast heeft de consument steeds vaker steeds hogere verwachtingen van bedrijven op het gebied van duurzaamheid, en blijven ook de kosten voor emissierechten stijgen. Werk aan de winkel dus voor de supply chain managers. Maar om de CO2-uitstoot van leverancier tot eindgebruiker te verminderen, moet deze eerst in kaart worden gebracht. Identificeren, meten én analyseren: hoe pak je deze enorme taak het best aan?
Optimaliseer je complexe supply chain
Duurzaamheid is een groot thema waarop bedrijven steeds vaker worden beoordeeld. Niet alleen de schaarse hulpbronnen en klimaatrampen, maar ook de alsmaar veranderende behoeften van klanten, milieuorganisaties, en de politiek verhogen de druk op bedrijven. Uit onderzoek van Forrester blijkt dat 64 procent van de Europese respondenten vindt dat bedrijven medeverantwoordelijk zijn voor klimaatbescherming. Daarnaast vindt 69 procent van de respondenten dat bedrijven volledig transparant moeten zijn over hun bedrijfsvoering. Ook Nederlandse consumenten vinden duurzaamheid een belangrijk aankoopcriterium, maar zijn niet bereid om hier meer voor te betalen. Het komt dus aan op de bedrijven om hier de verantwoordelijkheid voor te pakken. Door processen efficiënter te maken worden de kosten – en zo ook de prijzen – laag gehouden. Zo produceer je een product niet alleen op een duurzame en efficiënte manier, maar blijft deze ook betaalbaar voor de consument.
Om aan alle verwachtingen te voldoen, moeten bedrijven eerst zelf volledige transparantie hebben over de waardeketen. Veel inefficiënties in de supply chain worden zo al opgespoord, waardoor de CO2-uitstoot van onnodige vertragingen of inefficiënt gebruik van de transportcapaciteit al enorm wordt verminderd. Bovendien wil je weten hoe duurzaam de partners en leveranciers zijn, en het gebrek aan transparantie maakt het er niet veel makkelijker op om duurzaamheidstandaarden toe te passen.
Complexe processen en onnauwkeurige planningsberekeningen liggen vaak ook aan de basis van verspilling, wat je wil vermijden. De materialen die worden verspild verhogen niet alleen de kosten voor de bedrijven, maar hebben tevens een negatieve impact op je duurzaamheidsprestaties. Met transparantie over de gehele waardeketen wordt een groot deel van deze inefficiënties al aan het licht gebracht. Door deze inefficiënties aan te pakken, kan je het proces stroomlijnen en verspilling tegengaan.
Stop het ‘silo-denken’
Met al deze inefficiënties in de waardeketen zijn net-zero supply chains een ambitieuze doelstelling. Bovendien blijkt nog te vaak dat duurzaamheid niet is toegepast in alle bedrijfsonderdelen en -processen, maar nog steeds wordt gezien als een geïsoleerde strategie. In deze gevallen wordt het verzamelen van gegevens nog altijd handmatig gedaan, wat niet alleen tijdrovend is, maar ook de traceerbaarheid en transparantie belemmerd.
Vaak is het meten van CO2-uitstoot en het vinden van verbeteringsmogelijkheden een complex proces, omdat de kernprocessen en operaties van elk bedrijf door verschillende IT-systemen worden afgehandeld. Hiervoor kunnen process mining en execution management tools worden ingezet. Door gegevens uit alle gangbare IT-systemen, zoals SAP, Oracle of Salesforce te verzamelen, maken deze tools het mogelijk de bedrijfsprocessen te begrijpen. Hiermee wordt het bijvoorbeeld mogelijk om de ecologische en sociale effecten met data in kaart te brengen, evenals het continue monitoren van relevante KPI’s. Verder identificeren deze tools niet alleen inefficiënties, maar wordt het met automatisering en intelligente aanbevelingen ook mogelijk om direct actie te ondernemen. Zo zijn bedrijven in staat sneller betere en duurzamere beslissingen te nemen over de gehele supply chain.
Lagere kosten en uitstoot dankzij geautomatiseerde orderbundeling
Een voorbeeld: als transportbedrijf kan je de uitstoot van je supply chain meten en analyseren. Levertijden en vertragingen leiden bijvoorbeeld tot het inzetten van luchtvracht, met als resultaat verhoogde CO2-uitstoot en kosten. Door process mining in te zetten krijg je inzicht in zulke inefficiënties en kan je hierop inspelen, waardoor je de CO2-uitstoot en verhoogde kosten kan verminderen. Ook kan een bedrijf het aantal gereden kilometers verminderen door de effectiviteit van leveringen te optimaliseren of de transportcapaciteit te optimaliseren. Uiteindelijk leiden zulke keuzes ook tot vermindering van de CO2-uitstoot
Een net-zero supply chain bereiken is geen eenvoudige taak, maar met de inzet van datagedreven tools bewijst het de moeite waard op meerdere aspecten. Met deze tools kunnen de meest inefficiënte onderdelen en processen in de supply chain worden opgespoord en opgelost. Zo wordt er niet alleen direct gewerkt aan de duurzaamheidsdoelstellingen van een bedrijf, maar vergroot deze ook de efficiëntie van de bedrijfsprocessen én de klanttevredenheid.
Michael Hogenboom, Sustainability Lead bij Celonis