Het idee

‘Het begon allemaal in New York. Ik liep stage bij een klein marketing bedrijfje midden in Manhattan. Vol enthousiasme en het doel zo snel mogelijk veel geld te verdienen, ging ik daar aan de slag. Ik woonde in Harlem, een arm gedeelte van New York City. Elke dag pendelde ik op en neer tussen Manhattan en Harlem. Met mijn pak en stropdas was ik een behoorlijke vreemde eend in de bijt. Daar voelde ik me in het begin ongemakkelijk bij en onveilig. Maar na een tijdje werd ik helemaal omarmd door die gemeenschap. Het verschil tussen arm en rijk begon mij steeds meer op te vallen. Aan de ene kant zag ik de glamour in Manhattan en aan de andere kant de armoede en werkloosheid in Harlem. De dynamiek tussen die twee werelden, daar wilde ik iets mee doen. Zo zijn de eerste bouwstenen voor EsteamWork gelegd.

Kennis ruilen voor een onvergetelijke ervaring

EsteamWork bemiddelt tussen ontwikkelingsorganisaties en commerciële bedrijven die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen. Wij zorgen ervoor dat bedrijven meer doen dan maandelijks een geldbedrag overmaken. In plaats van geld kunnen ze persoonlijk hun kennis en expertise geven. Dit wordt mogelijk gemaakt door onze zogenoemde learning journeys. Een voorbeeld. Mijn eerste journey was naar Moshi, Tanzania, aan de voet van de Kilimanjaro. Daar is een grote koffie corporatie waar 50.000 boerenfamilies koffie verbouwen. Het probleem is dat ze in Moshi geen kennis hebben over financiële geldstromen en het digitaliseren van hun administratie. Ordina daarentegen is een groot automatiseringsbedrijf in Nederland. Zij hebben de kennis en mensen op dit gebied. EsteamWork heeft binnen een jaar twee keer een groep van 10 professionals van Ordina meegenomen op een learning journey naar de Kilimanjaro. Daar zijn ze met de koffieboeren aan de slag gegaan en hebben samen het probleem opgelost. Het mooie hiervan is dat niet alleen de ontwikkelingsorganisaties geholpen worden maar professionals er een onbetaalbare ervaring voor terug krijgen.

We werken met verschillende goede doelen samen, zoals het Nederlandse Rode Kruis, Fair Trade Original, Agrofair en United Nations Volunteers. Vanuit deze NGO’s krijgen we veel casussen om mee te werken. Aan de andere kant benaderen veel bedrijven ons. Ze willen graag hun kernkwaliteiten gebruiken om een goed doel te helpen. EsteamWork zorgt ervoor dat de juiste kennis vanuit Nederland goed afgestemd wordt op de behoefte van de ontwikkelingsorganisaties.

Niet lullen maar doen

Voor mij went het nooit om op een learning journey te gaan. Dat maakt dit werk ook zo bijzonder. Doordat ik zelf met mijn voeten in de modder sta, ben ik minder materialistisch geworden. 3 dagen geleden liep ik nog door een sloppenwijk in Oeganda, door die continue omschakeling ben ik anders gaan denken. Snel geld verdienen, vind ik nu niet meer belangrijk. Bij de start van EsteamWork zat ik echt between a rock and a hard place. De eerste journey was behoorlijk eng. Stond ik daar als pas afgestudeerde met een onwijze uitdaging aan de voet van de Kilimanjaro. Dat was wel spannend. Financieel was de journey niet echt in mijn voordeel, maar het had wel heel veel in me losgemaakt. Ik heb in de maanden daarna enorm gesleuteld aan het businessplan. De partner met wie ik het plan ooit had bedacht koos voor een andere weg en stond ik er alleen voor. Nu, vier jaar later, run ik het samen met Jop Blom en 4 werknemers. Het gaat ontzettend goed. Er is niks meer over van het originele plan, dat is met elke stap weer herschreven. Ik ben in het begin behoorlijk op mijn bek gegaan maar die kans moet je jezelf geven. Niet te lang lullen en nadenken maar gewoon doen!’