Deze zomer hebben medewerkers van woningcorporatie De Woonplaats allemaal even in hun kast gekeken: zijn er nog oude spijkerbroeken? In de zoektocht naar nieuwe oplossingen voor het duurzamer maken van haar woningen én een circulaire economie werd door de woningcorporatie iets nieuws gevonden. Het omzetten van oude spijkerbroeken naar hoogwaardig isolatiemateriaal. In samenwerking met bouwmaterialenleverancier Witzand en isolatiefabrikant Metisse en Duofor kwam katoenisolatie van oude spijkerbroeken tot stand. Medewerkers van de corporatie leverden massaal hun oude broeken in.

Eerste renovatie uitgevoerd

Aan het Orionplantsoen in de wijk Twekkelerveld in Enschede zijn de eerste twee huurwoningen van De Woonplaats inmiddels geïsoleerd met oude spijkerbroeken. Deze huurwoningen werden voorzien van nieuwe vloerisolatie met het nieuwe materiaal van circulair katoen. Zo zitten de bewoners er weer warmpjes bij. In samenwerking met Witzand werden ook de platen bovenop de isolatie van biobased materialen. Deze ESB+ platen zorgen voor een zo circulair mogelijke oplossing. ESB is een zeer duurzame eco-vriendelijke constructieplaat zonder toevoeging van formaldehyde lijmstof.

Het nieuwe materiaal is niet alleen heel duurzaam, maar ook heel prettig werkbaar. Isolatiemateriaal van katoen prikt niet en werkt daardoor veel fijner dan bijvoorbeeld steenwol. Een geslaagde actie! De Woonplaats gaat dit materiaal vaker inzetten bij vloerisolatie. De inzameling blijft daarom lopen: voor het isoleren van de vloer van 1 woning zijn 250 oude spijkerbroeken nodig.

Isoleren met oude spijkerbroeken

Het gebruik van gerecyclede spijkerbroeken als isolatiemateriaal heeft veel voordelen. Het draagt bij aan de vermindering van afval en het behoud van waardevolle grondstoffen. Door oude spijkerbroeken te hergebruiken, voorkomen we dat ze afval worden en verminderen we de noodzaak om nieuwe materialen te produceren. Bovendien biedt het materiaal uitstekende isolerende en geluidswerende eigenschappen, waardoor het zorgt voor een betere energie-efficiëntie en het comfort van de bewoners verhoogt. Het is een duurzame win-winsituatie!