Uit onderzoek van Milieudefensie eerder dit jaar bleek dat vijf Nederlandse banken IHC Caland de afgelopen jaren hebben gesteund met meerjarige leningen voor in totaal honderden miljoenen euro’s. Het gaat om ABN AMRO, ING, Fortis, Rabobank en NIB Capital (eigendom van de pensioenfondsen ABP en PGGM). ABN AMRO is huisbankier van het bedrijf en heeft eind 2001 nog een emissie van nieuwe aandelen voor IHC Caland verzorgd.

In 1998 sloot IHC Caland een leasecontract met een consortium onder leiding van de Britse oliemaatschappij Premier Oil voor een drijvend opslag- en overslagsysteem (FSO) voor de kust van Birma ten behoeve van de oliewinning. Met dit contract, dat loopt tot 2013, is 250 miljoen dollar gemoeid.

IHC Caland heeft in april laten weten geen nieuw contracten meer te zullen afsluiten in Birma. De maatschappelijke organisaties en de Tweede-Kamerfracties vinden dit echter volstrekt onvoldoende. Het zou betekenen dat het dictatoriale regime in Birma, waarvan bekend is dat het dwangarbeiders inzet, nog tot 2015 profiteert van olie-inkomsten. Onlangs maakte Human Rights Watch bekend dat Birma het land is met het grootste aantal kindsoldaten ter wereld; 70 duizend jongeren onder de achttien zijn onder dwang gerekruteerd.

Veel grote bedrijven, waaronder Heineken, Philips, Shell en Triumph, hebben Birma reeds verlaten. IHC Caland zegt echter dat het niet onder het contract met Premier Oil uit zou kunnen en dat het ten tijde van het afsluiten van het contract niet zou hebben geweten van de schendingen. Opmerkelijk, omdat de schendingen van mensenrechten in Birma al vóór 1998 veel aandacht in de media hebben gekregen en het bedrijf zelf al vóór 1998 verschillende oproepen kreeg zich uit Birma terug te trekken.

Onlangs werd bekend dat ook Premier Oil zich uit het oliewinningsconsortium en uit Birma terug gaat trekken. Voor IHC Caland is dit nog steeds geen reden om hetzelfde te doen.

De oproep aan de banken wordt gedaan door de organisaties Milieudefensie, Burma Centrum Nederland, Novib, ICCO, HOM, Both Ends, IUCN, Greenpeace, Justitia et Pax, Multatuli Travel, Body Shop, Pax Christi, IKV, TNI, SOMO, XminY, Evert Vermeer Stichting en ASN Bank en door de Tweede-Kamerfracties van de CDA, VVD, PvdA, GroenLinks, D66, SP en ChristenUnie.