De overheid doet er alles aan om het doel van 2050 – volledig klimaatneutraal worden -, te halen. Producten krijgen een tweede leven, de levensduur van apparaten wordt langer en er wordt meer duurzame energie opgewekt. Om eens een paar voorbeelden te noemen.

Veel ondernemers zijn daardoor genoodzaakt om hun bedrijfspanden te verduurzamen. En de bedrijfsactiviteiten te ‘vergroenen’. De overheid maakt het voor ondernemers aantrekkelijk om juist nú te investeren in duurzame bedrijfsmiddelen. Onder andere door subsidies beschikbaar te stellen. Daarnaast wordt de noodzaak voor velen hoger. Energieprijzen stijgen, marges verdwijnen en maatregelen worden aangescherpt. We vertellen je graag meer over het investeren in duurzame bedrijfsmiddelen en de het investeren erin.

Waarom juist nu investeren in de verduurzaming van je bedrijfspand?

Met de subsidies die de overheid biedt, wordt het een stuk interessanter om te investeren in duurzame middelen. Maar er zijn nog meer redenen om juist nú je bedrijfspand te verduurzamen:

  • Je draagt bij aan een beter milieu voor de toekomstige generaties;
  • Veel duurzame investeringen verdien je binnen enkele jaren terug;
  • Je vermindert je afhankelijkheid van niet-duurzame energiebronnen;
  • Je kunt de maandelijkse energiekosten beter onder controle houden door het gebruik van duurzame alternatieven, zoals energie opwekken met zonnepanelen;
  • Bedrijven met een kantoor van 100m2 of meer moeten sinds 2023 verplicht energielabel C hebben. Voor veel ondernemers is het daarom niet alleen financieel aantrekkelijk om te investeren in een duurzaam bedrijfspand, maar ook noodzakelijk.

De EIA-subsidie

De EIA-subsidie (Energie Investeringsaftrek) is een fiscale regeling waarmee Nederlandse ondernemers profiteren van belastingvoordeel. Door te investeren in energiebesparende maatregelen. Met deze regeling kun je bijvoorbeeld investeren in zonnepanelen, een HR- of warmtepomp voor je bedrijfspand. Naast de afschrijving van deze middelen kun je een percentage van de aankoopprijs aftrekken van de winst. In 2023 is dit percentage 45,5%. Het minimale investeringsbedrag is 2.500 euro en het middel waarvoor je dit wilt inzetten moet op de Energielijst van de overheid staan.

De VAMIL- en MIA-regeling

Net als de EIA, zijn de VAMIL- en MIA-subsidie ook fiscale regelingen om ondernemers te stimuleren om te investeren in milieuvriendelijke oplossingen. Deze subsidie is met name bedoeld voor bedrijven binnen de landbouw, industrie en mobiliteit.

Met de MIA (Milieu Investeringsaftrek) kun je een extra bedrag van je winst aftrekken. De VAMIL (Waardering Milieu-investeringen) is een regeling waarbij de waardering van milieuvriendelijke activa in de boekhouding kan worden verhoogd. In alle gevallen betekent dit dat je minder belasting betaalt over je omzet, wanneer je in duurzame middelen investeert.

Ook hier geldt weer dat je een minimaal bedrag moet investeren. Ook mag je alleen investeren in een middel dat op de milieulijst staat. De milieulijst is een andere lijst dan de energielijst (van de EIA-regeling). Je mag de VAMIL/MIA -en EIA-regelingen niet combineren. Bepaal daarom eerst welke investering het meeste oplevert en kijk daarna welke regeling het beste hierop aansluit.

Hoe financier je het verduurzamen van je bedrijfspand?

Of je nu genoodzaakt wordt om te investeren in de verduurzaming van je bedrijfspand, of je wilt gebruik maken van de verschillende subsidies die de overheid biedt: nú is het moment. Op de lange termijn verdienen deze maatregelen zich vanzelf terug. Je investeert dus één keer een flink bedrag en plukt hier jarenlang de vruchten van. Daarnaast verduurzaamt je onderneming en daarmee verklein je de voetafdruk van jouw bedrijfsactiviteiten. Maar met welk geld ga je hierin investeren? Daar zijn verschillende opties voor:

Optie 1: Investeren met eigen middelen

Heb je veel spaargeld en hiervoor geen specifieke bestemming? Spaarrentes op rekeningen staan astronomisch laag en door te investeren in duurzame bedrijfsmiddelen, bespaar je op je maandelijkse kosten. Daarmee verdien je je investering op de lange termijn terug. Bespreek met je financieel adviseur of deze investering meer oplevert dan het rendement dat je ontvangt op je spaargeld.

Wanneer er beperkte eigen middelen beschikbaar zijn, heb je ook de mogelijkheid om de investering te laten financieren. Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden voor duurzame investeringen. Het kan verstandig zijn je te laten begeleiden of adviseren door een financieel adviseur. Deze kan je ontzorgen in het gehele traject en heeft als doel de beste financieringsoplossingen te vinden.

Optie 2: Externe financiering

Om te komen tot de meest rendabele en energiebesparende investeringen, kan het verstandig zijn samen met een energieadviseur een energieplan op te stellen. Zo krijg je inzicht in de kosten van de geplande investeringen en een goed uitgangspunt voor het financieringsplan.

Wanneer de investeringen en benodigde financiering bekend zijn, is het verstandig om onafhankelijk intermediair in te schakelen. Financiering-Bedrijfspanden is zo’n onafhankelijke partij met ervaren adviseurs die een breed netwerk hebben van financiers.

Samen met jou wordt – op basis van je wensen en behoeften – je voorstel voorgelegd aan verschillende financiers. Zowel aan banken als alternatieve financiers. Samen met jou bepalen we welke financier het beste aansluit bij jouw wensen. Bereken vrijblijvend via hun website wat jij kunt lenen om je bedrijfspand te verduurzamen. Ook vind je op deze website meer informatie over regelgeving rondom investeringen in duurzame middelen.