Het jaarlijkse overzicht van de 100 succesvolste jonge selfmade ondernemers van Quote wordt gedomineerd door mannen. Maar dankzij een recente investering in haar ESG Rating en certificatenbedrijf GSES, rammelt Kelly Ruigrok (32) nadrukkelijk aan de deur. ‘Ik vind het belangrijk te laten zien dat vrouwen ook alles kunnen bereiken, ongeacht achtergrond of opleiding.’ 

Wat er precies voor het ‘minderheidsbelang’ wordt betaald dat Kelly Ruigrok onlangs verkocht aan Doctor Good B.V. vertegenwoordigt door Kevin Dijkers en Enrique Aparicio Torres blijft in het midden. De waardering voor het online duurzaamheid platform waarin bedrijven zichzelf en hun producten langs de duurzame meetlat kunnen leggen, ligt dik boven de €10 miljoen. Daarmee komt Ruigrok in elk geval in de buurt van een notering in de lijst van jonge succesondernemers. Een prestatie die maar weinig vrouwen op hun naam weten te zetten. En Ruigrok hoopt dat GSES binnen 5 jaar een unicorn is omdat dat dan zou betekenen dat de wereld is veranderd met GSES, wat het doel heeft om duurzaam inkopen en transparantie voor iedereen mogelijk te maken.

Dat horen we natuurlijk wel vaker, maar duidelijk is dat ze zich in een groeiende markt begeeft. Namelijk die van de uitgifte van (overkoepelende) certificaten en rating systemen die aangeven hoe duurzaam bedrijven en producten zijn. ‘We werken met GSES al voor klanten zoals ABN Amro, Provincie Gelderland, Univé en de World Expo in Dubai. Grote inkopende partijen zoals ABN Amro verlangen van hun suppliers dat ze via ons platform duurzaamheidsrapportages overleggen. Maar we komen binnenkort ook met het nieuws dat we voor hele grote retailers en webshops alle producten uit het assortiment raten’ en deze product data via de retailers en webshops getoond wordt aan consumenten. In deze ratings worden ook alle bestaande ecolabels en certificaten meegewogen en transparant gemaakt, zegt Ruigrok, die in 2016 moeder werd, en mede daarom in actie kwam om iets bij te dragen aan de wereld.

“Hoe ik hierop kwam? Ik heb veel gezien en meegemaakt in mijn leven, daarin heb ik veel onrecht gezien op veel gebieden, daarom wist ik al heel lang dat er iets moest gebeuren, maar hoe dan? Dat kwartje viel pas in 2016; De wereld draait op en om wet- en regelgeving. En die wordt vaak gebaseerd op internationaal geaccepteerde normen en standaarden. Ik zag daar ruimte voor een standaard, waarin alles dat met duurzaamheid te maken heeft onder valt en gemeten kan worden voor alle bedrijven ter wereld. Het gaat dus niet alleen om CO2, maar ook om sociale aspecten, veiligheid, biodiversiteit en duurzaam inkopen. Niemand, ook ik zelf niet,  had ooit gedacht dat het zo zou lopen maar het idee sloeg aan. De verdere uitwerking nog meer en we bedienen op dit moment internationale corporates en duizenden suppliers in meer dan 110 landen. Dat bewijst gewoon op zich al dat alles mogelijk is, en die koers zetten we door. We hebben in ons 3-jarig bestaan naar dit moment toegewerkt om exponentieel te kunnen groeien. Daarin hebben we Doctor Good B.V. als eerste investeringspartner gevonden. En dat is iets waar ik supertrots op ben.”

Bron: Quote en GSES