Het College van bestuur van de Open Universiteit heeft dr. Karen Maas per 1 november 2018 benoemd tot bijzonder hoogleraar Accounting & Sustainability bij de faculteit Management, Science & Technology.

Meten, sturen en rapporteren over duurzaamheid.

Maas over het doel van haar leerstoel: ‘Lange termijn waarde creatie gaat verder dan het maken van winst. Nieuwe thema’s zoals Sustainable Development Goals, maatschappelijke impact en het leveren van een positieve bijdrage aan duurzaamheid worden steeds belangrijker voor alle organisaties.

Welke informatie en data heb je nodig om te weten of je binnen deze nieuwe ontwikkelingen de juiste dingen doet en de dingen goed doet? Hoe zet je ambities om in impact? Traditionele meetmethodieken en systemen zijn niet toereikend. Het meten, sturen en rapporteren over duurzaamheid en de maatschappelijke impact van organisaties staat nog in de kinderschoenen. In de komende jaren wil ik daar graag, samen met mijn collega’s aan de Open Universiteit, een bijdrage aan leveren’.

Samenwerking ESAA – Management, Science & Technology levert synergie op voor onderzoek en onderwijs

De bijzondere leerstoel is ingesteld door de Erasmus Universiteit Rotterdam Accounting, Auditing & Controlling (Eurac) BV en ondergebracht bij de vakgroep Management van de faculteit Management, Science & Technology. Dit is in het kader van de samenwerking met Erasmus School of Accounting & Assurance (ESAA), een samenwerkingsverband tussen de Erasmus School of Economics en Eurac BV. De faculteit Management, Science & Technology werkt samen met ESAA om synergie te realiseren op specifieke onderzoeksterreinen. Denk aan het onderzoek rond de toenemende belangstelling bij stakeholders van ondernemingen en andere organisaties naar relevantie van niet-financiële informatie over duurzaamheid. Maar ook op onderwijsgebied willen beide partners de handen in elkaar slaan om programma’s in co-creatie te ontwikkelen voor face-to-face en online onderwijs of combinaties hiervan (blended learning).

Over Karen Maas

Karen Maas bekleedt de bijzondere leerstoel ‘Accounting & Sustainability’ aan de Open Universiteit. Daarnaast is zij Academic Director van het Impact Centre Erasmus (ICE) en programma directeur van de CSR Executive opleidingen van Erasmus School of Accounting & Assurance. Maas zet zich in om de brug te bouwen tussen academia en de praktijk. Zij werkt met veel bedrijven, (financiële) organisaties, vermogensfondsen en non-profit organisaties samen om hun maatschappelijke ambities om te zetten naar impact. Haar onderzoek richt zich op impact strategie en management, duurzaamheid en management accounting. Resultaten hiervan zijn veelvuldig gepubliceerd in academische bladen, boeken en landelijke dagbladen. Hiernaast is zij o.a. bestuurslid van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling, lid van het Sustainable Finance Lab en lid van de Raad van Advies van Het Groene Brein.

Bekijk een overzicht van de publicaties van Karen Maas.