Minister De Bruijn heeft gisteravond aangekondigd over te gaan naar nationale wetgeving voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) omdat de Europese Commissie opnieuw haar voorstel heeft uitgesteld

“Mijn grote voorkeur is dat we op Europees niveau wetgeving regelen. Daarom ben ik zeer teleurgesteld dat de Europese Commissie opnieuw haar voorstel heeft uitgesteld zonder concrete datum te noemen waarop we een voorstel wel kunnen verwachten. Het kabinet heeft altijd gesteld dat als EU wetgeving niet van de grond komt, dat we dan over moeten gaan op nationale wetgeving. Ik heb de hoop nog niet opgegeven dat er een Europees voorstel komt, maar we zijn wel op een punt beland om aan nationale wetgeving te gaan werken. Daar zijn drie belangrijke redenen voor:
1.    Om de druk richting de Europese Commissie op te voeren.
2.   Als de EC toch met een voorstel komt, dan hebben wij geen tijd verloren.
3.   De Wet Zorgplicht Kinderarbeid. Ik vind het niet langer houdbaar dat een wet die is aangenomen niet wordt uitgevoerd.”

Maria van der Heijden (directeur MVO Nederland) is verheugd met deze toezegging: “We hebben afgelopen maanden de ervaringen van ondernemers uit ons netwerk gedeeld met minister De Bruijn. Het is meer dan tijd voor een gelijk speelveld. Mensenrechten en eerlijke handel dulden geen uitstel.”

Manon Wolfkamp (MVO Platform): “Dit is een zeer belangrijke stap om ervoor te zorgen dat verantwoord en duurzaam ondernemen in wereldwijde ketens de norm wordt. Minister de Bruijn toont hiermee leiderschap en houdt zich aan zijn woord. Deze wet draagt bij aan betere omstandigheden voor miljoenen mensen wereldwijd, waaronder kinderen en vrouwen.”