Wijn drinken kan veel duurzamer. Kies vaker voor biologische wijn van THE WINE PACK in bag-in-box. Daarmee verlaag je je carbon footprint met 80%. En je drinkt echt lekkere wijn van hoge kwaliteit, met ook nog eens een flink prijsvoordeel.

Jeen Akkerman houdt evenveel van wijn als van onze planeet. Samen met zijn oudste zoon Auke – voor wie hetzelfde geldt – ontwikkelde hij THE WINE PACK. Het vernieuwende concept in de wereld van wijn combineert twee uitgangspunten. “Het leven is te kort om slechte wijn te drinken”, aldus Akkerman. “En er is maar één planeet met wijn.” De ondernemer is ervan overtuigd dat we ons gedrag op allerlei terreinen moeten aanpassen om de aarde leefbaar te houden. “Dit initiatief maakt het voor wijnliefhebbers gemakkelijker om hun CO2 uitstoot te verlagen. Zo leveren we een kleine maar wezenlijke bijdrage aan de oplossing van een groot vraagstuk.”

We drinken verreweg de meeste wijn in glazen flessen. Dat levert relatief veel uitstoot van CO2 op:

  • de productie van glas vindt plaats bij hoge temperaturen (1200 °C);
  • hetzelfde geldt voor recycling van de lege wijnflessen;
  • glazen flessen zijn zwaar en hebben een inefficiënte vorm, daardoor leidt ook het transport tot veel uitstoot.

Door de wijn te verpakken in bag-in-box is de carbon footprint 80% lager, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Ook bij de productie van de druiven en in de wijnmakerij is verduurzaming mogelijk. Daarom werkt THE WINE PACK samen met Europese wijnboeren die biologisch werken (geen chemische bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest).

Maar hoe groot is de carbon footprint van wijn eigenlijk? Doet het er echt toe? Akkerman: “Jazeker. Ons pak bevat 3 liter wijn, dat is evenveel als in 4 glazen flessen. Het verschil in CO2 uitstoot is ruim 4 kilogram. Als je alle wijn in de wereld in bag-in-box verpakt, bespaar je evenveel CO2 als de uitstoot van 10 miljoen auto’s; elk jaar weer. En als je 6 pakken van THE WINE PACK drinkt, bespaar je evenveel CO2 als een boom in een jaar produceert.”

Akkerman wijst op een belangrijke uitdaging, namelijk het imago van bag-in-box. Veel mensen denken dat er wijn van matige kwaliteit in de pakken zit. “Traditioneel was dat ook zo, maar de biologische wijn die in onze pakken zit is van hoge kwaliteit”, aldus Akkerman. “Dat blijkt ook wel uit het feit dat onze wijnen een waardering van 3.8 of hoger hebben op vivino.com, het bekende wijnplatform. Je kunt daar trouwens ook zien dat je met THE WINE PACK een flink prijsvoordeel hebt ten opzichte van dezelfde wijn in glazen fles. Dat kan oplopen tot wel 40%.”

Een veelgehoorde vraag is hoe lang die 3 liter wijn lekker blijft na aanbreken van het pak. Ook hier is bag-in-box superieur in vergelijking met een fles met kurk of schroefdop. Omdat er bij het tappen uit het pak geen zuurstof bij de wijn komt, blijft die minstens 30 dagen vers. “Voor de meeste wijnliefhebbers is het geen probleem om in 4 weken omgerekend 4 flessen te drinken”, glimlacht Akkerman.

Hij wijst ten slotte nog op een dilemma: de wijn van THE WINE PACK zit in een plastic zak, een materiaal dat grote negatieve milieugevolgen heeft. “We zouden het liefst een afbreekbaar organisch materiaal gebruiken, maar dat is voorlopig niet beschikbaar voor wijn. Veel bag-in-box wijnen zitten in een plastic zak met een aluminium coating, die hergebruik van het plastic erg lastig maakt. Wij gebruiken alleen bags zonder deze coating, zodat de lege zak bij het plastic afval kan en het plastic kan worden gerecycled en niet in het milieu belandt.”

Meer informatie over THE WINE PACK is te vinden op www.thewinepack.eu. Hier kun je de wijnen ook bestellen en thuis laten bezorgen.