Het Groene Brein en de Goldschmeding Foundation hebben de handen ineengeslagen om wetenschap en de praktijk bij elkaar te brengen. Onder de paraplu van de Community Sociaal Circulair is, samen met het Circular Jobs Initiative en onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam, onderzoek gedaan naar de rol van de mens in de circulaire economie. Wat is er nodig om de transitie te maken, niet alleen naar een circulaire economie, maar ook naar een inclusieve economie? De eerste resultaten van deze onderzoeksgroep zijn gepubliceerd in het rapport ‘De mens als sleutel tot de circulaire economie’

In 2050 circulair, een stevige ambitie waaraan een uitgebreid uitvoeringsprogramma aan ten grondslag ligt, waarin gefocust wordt op thema’s als materiaalgebruik, circulair inkopen, circulair ontwerpen en marktprikkels. Minder aandacht is er voor sociale thema’s binnen de circulaire economie. Wat betekent de circulaire economie voor onze dagelijkse realiteit?

In het huidige onderzoek en beleid rondom de circulaire economie worden sociale kansen en dilemma’s nog maar mondjesmaat onderzocht of meegenomen in de besluitvorming. Er wordt bijna automatisch vanuit gegaan dat een circulaire economie altijd positieve resultaten oplevert voor mensen. Echter, is dat wel zo?

In het rapport ‘De mens als sleutel tot de circulaire economie’ worden diverse dilemma’s en kansen voor de circulaire economie geïdentificeerd rondom vijf thema’s:

  • Sociale inclusie en zinvol werk in de circulaire economie;
  • Betrokkenheid en sociale cohesie bij de circulaire economie;
  • Internationale en lokale circulaire economie;
  • Ondernemen in de circulaire economie;
  • Innovatie en groei in de circulaire economie.

Daarnaast introduceert het rapport drie sleutelrollen voor de sociale component in de circulaire economie: als randvoorwaarde, als onderdeel van het (productie) proces en als effect. Het rapport stelt dat we onze manier van denken over de circulaire economie zouden moeten veranderen. In plaats van deze verschillende componenten, ecologie, economie en sociale aspecten als afzonderlijk te beschouwen, moeten we deze drie componenten bekijken als integraal onderdeel van circulaire economie. Hiermee wil de onderzoeksgroep dit concept van integrale circulaire economie verder ontwikkelen.