De Amsterdamse start-up ZeroAnce is er als eerste ter wereld in geslaagd een zero-waste joggingpak te produceren. Bij deze zerowaste manier van kledingdesign wordt helemaal geen stof weggegooid. Waar de reguliere industrie tussen de 10% en 30% van de stof wegsnijdt en weggooit, worden de patronen van de kleding binnen het zerowaste concept zo ontwikkeld en de stof zo ingelegd, dat 100% van de stof wordt gebruikt.

Eerste zerowaste joggingpak

Er zijn al een tijdje initiatieven om te produceren met minimal waste, maar ook daarbij wordt nog steeds tussen de 5% en 10% weggesneden. Het Amsterdamse ZeroAnce gaat een stap verder en zet in op 0% waste.

Binnen het zerowaste concept – waarbij 100% van de stof wordt gebruikt – is niet elk kledingstuk zo maar te maken. Het is een complexe puzzel om de juiste patronen te vinden, zodat er van de lap stof, waaruit de kleding wordt gesneden, niets wordt weggegooid. ZeroAnce heeft nu een joggingpak ontwikkeld dat volledig volgens het zerowaste principe wordt gemaakt. Er zijn wereldwijd nog geen andere modemerken bekend die zich exclusief op 0% waste richten.

Verspilling tegengaan bij het maakproces

De mode-industrie is verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde CO2 uitstoot. Alleen in Amsterdam al wordt jaarlijks 14 miljoen kilo textiel weggegooid. Er zijn gelukkig wel steeds meer initiatieven om kleding te recyclen en gebruikte stoffen te up-cyclen.

Ook aan de voorkant, bij de kledingproductie, is de verspilling groot. Tussen de 10% en 30% van de stof waaruit kleding wordt gemaakt wordt tijdens het maakproces weggesneden. Om dat even in perspectief te zetten: als er gemiddeld bij de productie van elk kledingstuk zo’n 20% van de stof verloren gaat betekent dat, dat er voor elke vijf shirts één shirt aan materiaal op de afvalberg belandt. ZeroAnce wil die verspilling aan de voorkant bij het maakproces tegengaan.