De start up Nieuw Groen lanceerde op 27 november haar innovatieve concept, gericht op klimaatbewuste MKB-ers. Via Nieuw Groen investeren deze bedrijven in startende, groene ondernemers in de regio. De investering bestaat uit een vrijwillige CO2-heffing, die berekend wordt op basis van de CO2-voetafdruk van het bedrijf. Lokale, groene ondernemers planten met deze bijdrage notenbomen en voedselbossen. Nieuw Groen is actief in heel Nederland en heeft de eerste matches gemaakt in de Gelderse Vallei, de Achterhoek en Rotterdam.

Oprichter Heleen Klinkert Vadalkar: “De ondernemers die bij ons aankloppen zijn zich bewust van hun klimaatimpact en waarderen onze lokale aanpak. Nieuw Groen brengt ze in contact met initiatieven die bomen willen planten voor de aanleg van een voedselbos of notenboomgaard. Zo ontstaat er synergie tussen ondernemers in de regio die CO2 uitstoten én ondernemers die CO2 uit de atmosfeer halen. Nieuw Groen faciliteert deze samenwerking en verzorgt de financiële en administratieve afhandeling.

Ter ere van de lancering, organiseerde Nieuw Groen een online vertoning van de recent uitgebrachte film ‘Kiss the Ground’. Bomen, planten en de bodem zijn in staat om via het natuurlijke proces van fotosynthese, CO2 aan de atmosfeer te onttrekken en vast te leggen in hout, plantmateriaal en in de grond. Door de CO2 – concentratie in de atmosfeer te verlagen, wordt de opwarming van de aarde afgeremd. Het proces van CO2-vastlegging in bomen en bodem heet ‘koolstofsequestratie’. De film laat zien welk enorm nog onbenut potentieel er ligt in groene oplossingen voor de klimaatcrisis en hoe een ieder hier een bijdrage aan kan leveren.

Pionier John Heesakkers past de klimaatoplossingen die in Kiss the Ground worden belicht, toe op zijn bedrijf de Janmiekeshoeve in Mariahout, waar hij noten en bessen teelt in een agroforestry systeem. John is één van de ondernemers waar Nieuw Groen mee samenwerkt. Brabantse bedrijven die lokaal willen investeren in het klimaat, kunnen via Nieuw Groen bijdragen aan zijn plannen. Bekijk onderstaand filmpje waarin John zijn visie en bedrijf toelicht aan Reinier van den Berg (TV-weerman en klimatoloog).