Gassan Diamonds, de grootste juwelier van Nederland, stapt voor de in Nederland geproduceerde eigen collectie over op Fairtrade goud. Het goud is afkomstig uit gecertificeerde mijnen in Afrika en Latijns Amerika. “Dit is een geweldige stap, en vooral goed nieuws voor kleinschalige mijnbouwers die hierdoor een beter inkomen krijgen en kunnen werken onder betere omstandigheden”, aldus Peter d’Angremond, directeur van Stichting Max Havelaar.

Er werken zo’n 16 miljoen arbeiders in de kleinschalige goudmijnbouw. Het delven van goud is fysiek zwaar en gevaarlijk. “Bij de bron moet begonnen worden om mensen de kans te bieden een goed bestaan op te bouwen”, aldus Benno Leeser, directeur Gassan Diamonds.

Eind mei bezocht Gassan, samen met vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Stichting Max Havelaar, kleinschalige goudmijnen in Kenia en Tanzania. De mijnbouwgemeenschappen staan op het punt om als eerste mijnen in Afrika gecertificeerd te worden. De Keniaanse mijn bevindt zich in de buurt van het Victoriameer in het zuidwesten van Kenia. De regio staat bekend om zijn grondstofrijke bodem. Fairtrade stelt strenge eisen aan mijnen op het gebied van veiligheid, arbeidsomstandigheden, inkomen en milieu. Daarnaast ontvangen mijnwerkers een minimumprijs en een vaste premie van $2000,- per kg, waarmee zij gezamenlijk kunnen investeren in hun gemeenschap.
Gassan sluit zich aan bij de al meer dan 50 goudsmeden en juweliers in Nederland die geregistreerd zijn bij Stichting Max Havelaar. De Amsterdamse diamantair voelt zich sociaal betrokken en neemt deze stap om kleinschalige mijnbouwers op weg te helpen zodat zij kunnen werken onder betere omstandigheden. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe Fairtrade lijn die eind dit jaar verwacht wordt.