Sinds de eerste Campina-melk en -yoghurtpakken met het brede onafhankelijke ‘On the way to PlanetProof’-duurzaamheidskeurmerk medio december 2018 in het koelschap staan, is het keurmerk binnen de zuivelonderneming bezig met een opmars. Het aantal gecertificeerde zuivelproducten groeide van 20 naar 200 en het aantal leden-melkveebedrijven van FrieslandCampina dat voldoet aan de hoge eisen steeg fors, naar nu meer dan 600 bedrijven. Sinds de start van het keurmerk is bovendien het aantal melkveehouders dat zijn koeien weidt toegenomen. Dat allemaal is goed nieuws voor dier, natuur en klimaat.

On the way to PlanetProof biedt consumenten houvast bij het kopen van duurzamere zuivelproducten. Het is een open onafhankelijk keurmerk met aantoonbaar betere resultaten op het vlak van diergezondheid en dierenwelzijn,  natuurlijke diversiteit en met beduidend minder impact op het klimaat.

Van enkele naar ruim 200 verschillende zuivelproducten

In december lagen er bij slechts een beperkt aantal supermarkten ‘PlanetProof’ gecertificeerde Campina -melk, -karnemelk en -yoghurtproducten. Inmiddels kan de consument kiezen uit 200 verschillende zuivelproducten met dit keurmerk: van ontbijtdrank tot kaas. Daarbij zijn deze producten verkrijgbaar bij vrijwel alle grote supermarktketens in Nederland. De PlanetProof-boeren krijgen bovendien een extra vergoeding voor de duurzaamheidsinspanningen op het melkveebedrijf.

Continu verbeteren

FrieslandCampina wil leiden met duurzaamheid. Daarom zet het in op melkstromen die hieraan bijdragen, waaronder de door On the way to PlanetProof gecertificeerde melkstroom. De melkveehouders werken al jaren aan de verduurzaming van hun bedrijven. FrieslandCampina heeft daarvoor een duurzaamheidsprogramma ontwikkeld dat leden stimuleert hun bedrijven stap voor stap te verduurzamen. Het programma maakt online hun duurzaamheidsresultaten op het erf inzichtelijk en beloont deze ook. Voor een aantal melkveehouders van FrieslandCampina was het een relatief kleine stap om te voldoen aan de hoge eisen die PlanetProof stelt op het gebied van dier, natuur en klimaat. Voor anderen was het juist een stimulans om nog meer inspanningen te verrichten om te kunnen voldoen aan het keurmerk.

Meer koeien in de wei

Voor deelnemers van On the way to PlanetProof is weidegang verplicht. Weidegang is lang niet voor elke melkveehouder eenvoudig te realiseren. FrieslandCampina zag het aantal ‘weideboeren’ sinds de introductie flink stijgen. De toeslag van PlanetProof-deelname in combinatie met de weidegangtoeslag kan het haalbaarder maken voor melkveehouders om ook deze stap te zetten.