Medewerkers van Royal HaskoningDHV hebben bijna 3000 waterfilters gedistribueerd in gemeenschappen in de Filipijnen. Het bedrijf deed dit in het kader van een programma waarmee het de leefomstandigheden van gemeenschappen wil verbeteren en streeft naar vermindering van de CO2-uitstoot.

Dorpsbewoners uit het afgelegen San Remigio in de provincie Cebu kunnen tegenwoordig op een voordelige manier aan veilig en schoon drinkwater komen. Dit hebben ze te danken aan medewerkers van Royal HaskoningDHV, die er afgelopen september waterfilters afleverden.

“Voorafgaand aan ons bezoek hoorden we van Dan Bercasio van de Gawad Kalinga Community Development Foundation dat de dorpsbewoners waren gedwongen om drinkwater te kopen”, aldus Agnes Domingo van Royal HaskoningDHV in de Filipijnen. “Gebotteld water is erg duur, terwijl de productie en de distributie daarvan een grote CO2-voetafdruk achterlaten. We lieten de dorpelingen zien waar de waterfilters voor dienen, hoe je ze in elkaar zet en hoe je ze gebruikt. Na de demonstratie mochten ze de waterfilters zelf uitproberen.”

De afgelopen anderhalf jaar zijn er nog veel meer waterfilters gedoneerd in het kader van het project Water Filters 4 Philippines, dat werd opgezet na de orkaan Haiyan. Het project wordt gefinancierd uit het Green Fund van Royal HaskoningDHV, dat initiatieven van medewerkers ondersteunt voor duurzame veranderingen en CO2-vermindering in lokale gemeenschappen.

De orkaan woedde in 2013, waarna Royal HaskoningDHV werd betrokken bij de wederopbouw van de gemeenschappen. Al snel werd duidelijk dat er in veel gebieden te weinig schoon en veilig drinkwater beschikbaar was. Een plastic drinkwaterfilter is goedkoop en gemakkelijk te produceren, waardoor het een ideale oplossing is voor de voorziening van veilig drinkwater. Het filter is erg duurzaam en gaat tot wel vijf jaar mee per gezin, omdat het roestvrij is en bestand is tegen chemicaliën. Daarmee voldoet het aan de doelstellingen van het Green Fund. Er hoeft geen water meer te worden gekookt of gebotteld water te worden vervoerd, wat in aanzienlijke mate bijdraagt aan de vermindering van de CO2-uitstoot.” Bovendien zorgen filters voor een betere luchtkwaliteit in de woningen, omdat er geen water meer hoeft te worden gekookt op houtkachels.

Het team achter dit initiatief liet de waterfilters maken door Nazava, een sociale onderneming in Indonesië. Dit bedrijf produceert innovatieve, betaalbare en veilige filters die voldoen aan de voorschriften van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het management en de distributie van de filters werden geregeld door medewerkers van Royal HaskoningDHV in de Filipijnen, in samenwerking met Gawad Kalinga. Tot op heden zijn er 2940 waterfilters gedistribueerd in de steden Cebu, Bacolod, Ormoc, Roxas en Tacurong. Samen leveren deze filters meer dan zes miljoen dagen lang schoon en veilig drinkwater en zorgen ze voor een vermindering van de CO2-uitstoot van ruim 400 ton. Het project levert ook een bijdrage aan het zesde duurzame ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties, dat stelt dat iedereen recht heeft op schoon water.

Het project is met enthousiasme ontvangen. Agnes Domingo: “De bevolking van San Remigio was alle betrokkenen erg dankbaar, omdat met deze waterfilters wordt voldaan aan een van hun basisbehoeften: de toegang tot schoon drinkwater. En voor ons was het een inspirerend en dankbaar project en een succesvol gebruik van het Green Fund.”

Daniel Levelt was een van de initiatiefnemers van het Green Fund bij Royal HaskoningDHV. Hij besluit: “Voor ons was hier duidelijk sprake van innovatie en een kans om bij te dragen aan de verbetering van het leven van duizenden mensen. We hebben het initiatief ondersteund om daadwerkelijk iets te kunnen betekenen voor de mensen in de Filipijnen.”