Wat houdt circulair bouwen en ontwerpen in? Waar vind ik duurzame gebouwen? En: hoe geven architecten invulling aan stedelijke opgaven? Sinds 10 november 2020 is deze informatie laagdrempelig vindbaar in de gratis BOQUE-app: een inspiratiebron voor architectuurliefhebbers en -professionals. RVO gaf opdracht om zo’n 100 circulaire gebouwen in de app op te nemen.

Bewust maken

Katja Van Roosmalen, is hoofdredacteur van (architectuur)vakbladen en al sinds 2008 betrokken bij de circulaire economie. “Ik merk soms hoe moeilijk het is om duurzaamheidsambities te vertalen naar de praktijk. Duurzaamheid is in de beleving van velen een synoniem voor zonnepanelen. Terwijl het zo veel meer omvat. Daar wil ik mensen van bewust maken.

Bijvoorbeeld door mooie projecten te tonen, zoals  transformaties die de levenscyclus van gebouwen verlengen. Door energieneutraal bouwen een podium te bieden, zodat we eerder afscheid nemen van fossiele brandstoffen. En door te laten zien hoe materialen met een lage CO2-footprint, bij voorkeur herbruikbaar of snelgroeiende natuurlijke materialen, de aarde veel minder belasten“, aldus Van Roosmalen

Hoe werkt de BOQUE-app?

Van Roosmalen vervolgt: “Op de homepage staan de nieuwste projecten, maar je kunt ook op de kaart en in de lijst zoeken. De filters bieden extra mogelijkheden. Je kunt zoeken op de naam van de architect, gebouwtype, maar ook op kenmerken, zoals transformatie, de circulaire economie, energieneutraal of hout. Op de landkaart verschijnen vervolgens de projecten die aan de zoekcriteria voldoen.

BOQUE maken we samen

De BOQUE-app ontsluit een open source, maar is geen socialmedia-platform. “De app wordt gevoed door mensen die direct bij de gebouwde omgeving betrokken zijn. Hen nodigen we uit om actief deel te nemen. Daarvoor kunnen ze zich aanmelden op www.boque.nl. Maar ook de app-gebruikers hebben invloed. Zij kunnen vanuit de app tips en vragen naar de redactie sturen.”

De BOQUE-app is gratis te downloaden in de AppStore en PlayStore.