Voor het eerst sinds 2016 zal de activistische aandeelhoudersgroep Follow This geen klimaatresoluties indienen voor de jaarlijkse algemene vergaderingen van aandeelhouders (AVA’s) van grote olie- en gasbedrijven in 2025.

“Aandeelhoudersresoluties zijn cruciaal geweest om vijf oliereuzen te bewegen emissiereductiedoelen vast te stellen, maar de meeste institutionele beleggers aarzelen om hun stemrecht te gebruiken”, aldus Mark van Baal van Follow This. “Het is een strategische pauze om meer beleggers aan boord te krijgen en te bespreken hoe we kunnen samenwerken om de aandeelhoudersrechten te beschermen.”

Beleggers maken zich zorgen te midden van politieke en juridische uitdagingen

Beleggers staan ​​voor een dubbele uitdaging: het veranderende politieke landschap en aanvallen op de aandeelhoudersdemocratie, met name in de VS.

Amerikaanse staten klagen beleggers aan omdat ze klimaatrisico’s overwegen en de SEC, de Amerikaanse financiële toezichthouder, dwingt beleggers tot passiviteit. De rechtszaak van Exxon tegen haar eigen aandeelhouders heeft beleggers verder afgeschrikt. Deze uitdagingen, gecombineerd met de aanhoudende wereldwijde handelsspanningen, zorgen ervoor dat beleggers onzeker zijn over hoe ze verder moeten gaan met klimaatactie.

Follow This spreekt met beleggers over het aanpakken van deze barrières en onderzoekt wat beleggers, zoals BlackRock, LGIM en NBIM, ervan weerhoudt om ondanks hun publieke klimaatafspraken vóór de klimaatafstemming te stemmen.

De missie blijft ongewijzigd

“Deze pauze maakt deel uit van onze langetermijnmissie om aandeelhouders in staat te stellen grote uitstoters te dwingen de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. We blijven ons inzetten om samen te werken met financiële instellingen als de beste remedie tegen de klimaatcrisis.”

“We hebben een stabiele steun van 1 op 5 voor onze resoluties, maar de potentie is veel groter. Het indienen van resoluties zonder veilige, brede steun van beleggers kan echter leiden tot een lagere stemming, wat de vooruitgang mogelijk ondermijnt. Beleggers hebben collectief doorzettingsvermogen en moed nodig.”

Aantoonbaar succes van aandeelhoudersresoluties

Follow This is dankbaar voor het leiderschap en de steun van investeerders. Hun stemmen hebben de effectiviteit van aandeelhoudersresoluties aangetoond en Shell, BP, Equinor, Phillips66 en Chevron ertoe aangezet emissiereductiedoelstellingen te hanteren. Het aantal stemmen steeg van 2,7% in 2016 naar meerderheden in de VS in 2021, maar is sindsdien gestabiliseerd rond de 20%, waardoor oliereuzen hun emissiereductiedoelstellingen hebben teruggedraaid. Aangezien 99% van de aandeelhouders doorgaans het management steunt, moet een vijfde van de beleggers die zich tegen de resolutie uitspreken nog steeds worden gezien als een aandeelhoudersopstand. “In 2021 zagen we de potentie voor brede steun. Om oliereuzen te dwingen aanzienlijke investeringen te doen in schone energie, moet de druk van investeerders toenemen.”

Beleggers hebben de sleutel in handen

Follow This intensiveert de inspanningen om de cruciale rol van beleggers in de klimaatcrisis te benadrukken en benadrukt de financiële risico’s van inactiviteit. “We moeten het publiek bewust maken van de impact van de klimaatcrisis op hun financiële toekomst, inclusief die van pensioenfondsen, en laten zien dat beleggers – via de stemmen van aandeelhouders – de sleutel in handen hebben tot betekenisvolle verandering”, aldus van Baal. “Bovendien moeten we, in het licht van aanvallen zoals de rechtszaak van Exxon tegen aandeelhouders, allemaal samenwerken om de rechten van aandeelhouders te beschermen.”

Nu overheden terugkrabbelen, moeten beleggers in actie komen.

“Gezien de huidige politieke, pro-fossiele brandstofagenda zijn beleggers de laatste redmiddelen bij het oplossen van de klimaatcrisis. Gelukkig sluiten hun financiële belangen aan bij de noodzaak om de klimaatcrisis aan te pakken – als ze dat niet doen, kost het hen miljarden. Institutionele beleggers zijn rentmeesters van de wereldeconomie en het zal moeilijk zijn om rendement te behalen in een economie die geteisterd wordt door overstromingen, droogte, bosbranden en extreem weer.”

De macht van de stem

“Big Oil kan het Klimaatakkoord van Parijs maken of breken. Hun aandeelhouders hebben slechts één formele macht: de macht van de stem. Samen met onze steun aan investeerders moeten we alle verantwoordelijke investeerders ervan overtuigen dat ze een ondubbelzinnige financiële verplichting hebben om actie te ondernemen.”