Energy Transistion Thursday

Wanneer

14/11/2019    
17:30 - 19:30

Waar

Circulaire Paviljoen Circl
Gustav Mahlerlaan 10, Amsterdam
Circulaire Paviljoen Circl
Energy Transistion Thursday

Energy Transistion Thursday, verdienmodel duurzame energie

Om onze energiemix snel te vergroenen hebben we meer nodig dan duurzame technieken. Een duurzaam verdienmodel is minstens zo belangrijk. Wie het verdienmodel voor een duurzame techniek sluitend krijgt, heeft goud in handen. In deze serie behandelen we veelbelovende technieken en gaan we dieper in op het verdienmodel achter de techniek. Waar liggen kansen? Welke obstakels moeten nog worden weggewerkt? Wat is feit en wat is fictie? Bij elke sessie ontleden specialisten uit de branche de techniek én het verdienmodel. Daarbij lichten ze de werking van de techniek toe, duiden ze het juridisch kader en verkennen ze hoe financiering kan bijdragen aan versnelling van de techniek. Deze maand leggen de experts het thema batterijopslag op de snijtafel. Kom naar Circl en praat mee!

Batterijopslag

Vanwege de groei van hernieuwbare energie wordt het stroomaanbod steeds onvoorspelbaarder. Omdat de productie van met name wind- en zonne-energie niet constant is wordt het voor de netbeheerders moeilijker om de balans op het net te handhaven. Batterijopslag belooft een belangrijke rol te gaan spelen bij die handhaving. Op het moment dat er veel elektriciteit uit hernieuwbare bronnen beschikbaar is, kan de elektriciteit namelijk worden opgeslagen. En bij pieken in de stroomvraag kan direct een beroep worden gedaan op de batterij. Door overschotten aan hernieuwbare energie op te slaan in batterijen wordt mogelijk zelfs een kostbare uitbreiding van het Nederlandse elektriciteitsnetwerk voorkomen. Maakt dat het verdienmodel van batterijopslag ook sluitend of is daar meer voor nodig?

Sprekers

Rianne ’t Hoen (DNV GL) zal meer vertellen over hoe batterijopslag werkt en waar de kansen en uitdagingen van de techniek liggen. Daarna laat Tim Oosterop (Johan Cruijff ArenA) aan de hand van zijn ervaring in de Johan Cruijff ArenA zien dat batterijopslag een sluitende businesscase kan hebben. Vervolgens schetst Matthijs van Leeuwen (Norton Rose Fulbright) een beeld van het juridisch kader waarin ondernemers rondom batterijopslag hun verdienmodel moeten vormgeven. Tot slot zal Pieter-Willem Lips (ABN AMRO) vertellen hoe hij als bankier een drijvende kracht achter een opkomende techniek probeert te zijn zonder daarbij zijn kritische blik te verliezen.

https://circl.nl/programma/energy-transition-thursday2

Kaart wordt geladen...