Het onderzoek is gehouden onder 39 ambtenaren en consultants die betrokken zijn bij de implementatie van de Europese emissiehandel in 23 lidstaten.

Hierbij kwam aan het licht dat er grote verschillen in middelen, menskracht en sancties zijn. De boetes voor overschrijdingen van emissiequota zijn geharmoniseerd, maar die voor andere overtredingen niet. Zo bedraagt in Letland de maximale boete ruim 3000 euro en in Ierland 15 miljoen euro. Voorts hebben vooralsnog alleen Nederland, Hongarije en het Verenigd Koninkrijk een speciale inspectiestrategie ontwikkeld. Vijf landen gaan daarnaast beperkt inspecteren.

DHV concludeert dat de ongelijke handhaving het vertrouwen in het systeem kan ondermijnen en derhalve een bedreiging vormt voor een succesvolle implementatie van een vrije Europese emissiehandel.

Profiel DHV Groep

DHV is een internationaal advies- en ingenieursbureau dat diensten verleent en duurzame oplossingen aanbiedt in de markten:
Ã?? Mobiliteit en Infrastructuur;
Ã?? Bouw, Industrie en Telecommunicatie;
Ã?? Water;
Ã?? Luchthavens;
Ã?? Ruimtelijke Inrichting en Milieu.

De 3800 professionals werken vanuit een maatschappelijke betrokkenheid aan innovatieve concepten. DHV beschikt over een hecht kennisnetwerk met sterke lokale aanwezigheid beschikbaar voor klanten in de publieke en private sector.De diensten omvatten: management consultancy, advisering, ontwerp en engineering, project-, contract- en exploitatiemanagement.