Vrijdag 29 november is Retourkoop.nl gelanceerd. Dit initiatief zet zich in tegen productverspilling bij retourproducten. Wereldwijd wordt namelijk 20% van de online bestellingen geretourneerd. 

Grote webgiganten zitten erg met dit probleem. Neem als voorbeeld Amazon. Deze webgigant heeft er vorig jaar voor gekozen om de retourproducten te vernietigen. Het kost namelijk veel geld om de retourproducten te behandelen en weer opnieuw online te zetten. Eerst moet gekeken/getest worden wat mis is met het product. Bovendien moet het product opnieuw worden ingepakt. Het is voor grote online winkels simpelweg de goedkoopste manier om er niet eens meer naar te kijken. Vaak worden compleet nieuwe retourproducten vernietigd. Dit vernietigingsproces leidt overigens wel tot drie keer meer onnodige CO2 uitstoot (door de productie, transporten en verbranding). En dit terwijl de producten voor een groot deel heel goed hergebruikt kunnen worden. 

Retourkoop zet zich in tegen deze productverspilling. Met het initiatief Retourkoop.nl worden retourproducten verworven om deze vervolgens te controleren, en te testen of ze nog goed zijn. Wanneer er iets aan dit product mankeert worden deze schoongemaakt, aangevuld, samengevoegd, herpakt of gerepareerd. 

Hierdoor krijgen de retourproducten een tweede kans en wordt productverspilling tegengegaan, wat tot minder CO2-uitstoot leidt. Er wordt namelijk minder afval geproduceerd en er hoeft niets nieuws geproduceerd te worden. Een circulaire economie wordt hierdoor gestimuleerd. Dit gebeurd op zo’n duurzaam mogelijke manier. De footprint wordt zo laag mogelijk gehouden door onder andere oude verpakkingen weer te hergebruiken. De niet te voorkomen footprint die bij dit proces vrijkomt wordt gecompenseerd. 

Daarnaast probeert Retourkoop ook economisch afgeschreven producten te redden. Dit zijn producten die financieel niet meer interessant zijn om te repareren maar nog wel goed genoeg om te repareren. 

Voor meer informatie of het aanschaffen van een duurzaam product kunt u kijken op www.retourkoop.nl