De meerderheid van de respondenten (meer dan 83%) is van mening dat duurzaamheid loont. Het wordt gezien als toekomst (75%), geen hype. Financiering is echter de belangrijkste drempel waar organisaties tegenaan lopen. Enerzijds noemen organisaties de financiering voor het uitvoeren van verduurzamingsmaatregelen (27%), anderzijds leeft de indruk dat duurzame gebouwconcepten een lange terugverdientijd hebben (23%). Toch is 61 procent van de vastgoedorganisaties bereid te investeren in maatregelen.

Een andere drempel vormt het gebrek aan kennis intern om verduurzamingstrajecten op te pakken en door te voeren (22%). Duurzaamheid speelt volgens de respondenten een rol voor de gehele portefeuille (58%), ongeacht de omvang van een gebouw of locatie (75%).

Sleutel tot verduurzaming ligt bij verhuurder

73 procent van de respondenten geeft aan dat de sleutel tot verduurzaming voornamelijk ligt bij de verhuurder, gevolgd door de huurder (59%) en de overheid (50%). Het overgrote deel van de ondervraagden (71%) ziet de inzet van energielabels als een belangrijk instrument om verbetermaatregelen vast te stellen en verduurzaming te monitoren. Voor het doorvoeren van verduurzamingsmaatregelen voor de vastgoedportefeuille kiest 84 procent dan ook voor het optimaliseren van het gebouw via onder andere energiemonitoring, energielabelbeheer en portfolio analyse.

Waarde van duurzaamheid is besparing en comfort

Meer dan de helft van de 58 respondenten heeft een vastgoedportefeuille van >50.000 m2 (67%) bestaande uit woningen (76%), kantoren en winkels (59%). De betekenis van duurzaamheid wordt door 80 procent vertaald naar CO2- en geldbesparing, gevolgd door het creëren van een betere marktwaarde voor gebouwen (65%) en een betere werk- en leefomgeving (63%).

Jörgen Waagenaar, directeur INNAX GEBOUW & OMGEVING: ‘Op het gebied van duurzaamheid valt er nog veel winst te behalen bij gebouwen. Als INNAX helpen wij onze opdrachtgevers met de financiering van de maatregelen, omdat we dit als de belangrijkste drempel ervaren. Het onderzoek toont aan dat deze drempel voor veel organisaties nog steeds te hoog is. Wij nemen verantwoordelijkheid bij het verduurzamen door zelf te investeren en ons te laten betalen uit de verlaging van de exploitatiekosten. Op die manier doet een ieder waar hij goed in is met verlaging van kosten en milieubelasting tot gevolg. Liefst nog met een sterke waardevermeerdering en comfortverhoging.’