Duurzaamheid ‘Bedrijven moeten zelf vaststellen waar ze voor staan’

Bron
Foodlog

Joost van Kasteren interviewt Scott Poynton, de auteur van ‘Beyond Certification’. Niet de papieren normen van logo’s en keurmerken, maar warme intermenselijke waarden moeten bepalen wat we kiezen, vindt Poynton.Wat is er mis met certificering?

“In een notendop: ondanks alle tijd en energie die er in certificering wordt gestopt zien we geen verbetering als het gaat om klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit en uitbuiting van mensen. Al die certificeringsprogramma’s leiden niet tot daadwerkelijke transformatie. Een belangrijke oorzaak is dat certificering gelijk wordt gesteld aan duurzaamheid. Hoe gaat het? Een paar mensen afkomstig uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties gaan rond de tafel zitten en komen na een paar jaar met een bepaalde standaard, waaraan producenten en producten moeten voldoen. Dat is de grootste gemene deler waarover ze het eens zijn geworden, maar dat wil niet zeggen dat het duurzaam is. Integendeel. Sommige programma’s zoals voor palmolie en soja laten nog steeds ontbossing toe en de uitbuiting van arbeiders. Hoe kun je dat duurzaam noemen?”

Lees het volledige interview

Share Button