De Delftse gemeenteraad heeft gisteren een motie aangenomen om fossiele reclame te verbieden via de reclameverordening. Delft is daarmee de 3e gemeente ter wereld die fossiele reclame via de lokale wet verbiedt.
“De gemeente stelt doelen op gezondheid en klimaat”, aldus indiener van de motie Rinske Wessels (GroenLinks), “maar ondertussen zie je overal op straat reclame die producten en diensten aanbiedt die onze ongezondheid en klimaatproblemen juist verergeren. Met deze motie hebben we het college gevraagd om in ieder geval aan fossiele reclame grenzen te stellen. Gelukkig is een meerderheid van onze raad in Delft het daarmee eens.”
Reclame Fossielvrij is blij met het reclameverbod in Delft. “Nu de rechtbank klip en klaar heeft gemaakt dat gemeenten in hun volste recht staan om klimaatschadelijke reclames te verbieden, zullen meer gemeenten volgen”, verwacht Femke Sleegers van Reclame Fossielvrij.
Wessels stelt dat een landelijk verbod op fossiele reclame het beste zou zijn. “Maar dat wordt nog niet opgepakt. Daarom is het des te belangrijker dat wij als gemeenten lokaal onze verantwoordelijkheid nemen voor een gezonde, duurzame en eerlijke samenleving.”
De motie werd ingediend door GroenLinks, Volt, PvdA en STIP en had een ruimte meerderheid: 26 stemmen vóór en 12 tegen. De motie vraagt de wethouder om voor het einde van het jaar terug te koppelen hoe en wanneer Delft het verbod invoert.
Delft volgt hiermee het voorbeeld van Den Haag en Utrecht. Den Haag was de eerste stad ter wereld die reclame via de algemene plaatselijke verordening (APV) verbood. Daarop spande de reisindustrie een kort geding aan. De rechtbank gaf gemeente Den Haag echter op alle punten gelijk: een gemeente mag beperkingen stellen aan reclames als die publieke belangen schaden zoals gezondheid en klimaat. Daarop verbood Utrecht fossiele reclame via de APV.