Defensie wint prijs voor duurzame textielaankoop

Het KPU-bedrijf heeft gisteravond in Tallinn in Estland een Procura Award gewonnen. Dat is een internationale prijs voor duurzame verwerving. Het KPU kocht handdoeken, washandjes en overalls met daarin minimaal 10% gerecycled materiaal. Commandant kolonel Harold Jacobs en inkoper majoor John Langeland namen de prijs in ontvangst. Het KPU-bedrijf kreeg de prijs voor de ecologische voetafdruk. Die gaf bij de aankoop de doorslag, niet de prijs.

Besparingen

Defensie gebruikt grote hoeveelheden textiel voor kleding en andere producten. Defensie kocht 100.000 handdoeken, 10.000 washandjes en 53.000 groene overalls. De handdoeken en washandjes bevatten 36% gerecycled textiel, de overalls 14%. Daarnaast moedigt het KPU-bedrijf leveranciers aan dat percentage verder te vergroten.

De geschatte besparing die dit oplevert bij de productie van handdoeken:

  • 167 miljoen liter water op het productieproces (vergelijkbaar met het waterverbruik van 1600 gemiddelde huishoudens op jaarbasis);
  • 49.200 kg CO2; (vergelijkbaar met 25 retourvluchten van Amsterdam naar Singapore);
  • 16.800 MJ energie.

Bij de productie van overalls is de besparing:

  • 66.708.000 liter water
  • 19.680kg CO2
  • 6.720 MJ energie

Hoog in het vaandel

Het hergebruikte textiel is deels afkomstig van ingeleverde militaire kleding. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt sorteren die. Hiermee wil Defensie ook een maatschappelijke bijdrage leveren. Het KPU-bedrijf heeft al jaren maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan.

Procura+ is een netwerk van publieke organisaties uit 13 Europese landen dat zich inzet voor duurzaamheid.

Share Button