Het Nijmeegse restaurant De Nieuwe Winkel is tijdens het Gastronomisch Forum in Barcelona door een jury van deskundigen gekozen tot het beste plantaardige restaurant ter wereld. De Nieuwe Winkel, die ook twee Michelinsterren heeft, greep vorig jaar net naast deze prijs. De ranglijst is ontwikkeld door de groene restaurantgids ‘We’re Smart’.

‘Zelden is het verhaal zo perfect verteld, de smaken zo goed in balans, de innovatie zo echt vernieuwend en de kennis en motivatie van het team zo sterk als hier’, aldus de jury bij het kiezen van de winnaar van dit jaar. Chef-kok Emile van der Staak vertelde aan Omroep Gelderland dat plantaardig eten in opkomst is. ‘Steeds meer mensen beseffen dat het eten van zoveel vis en vlees schadelijk is voor de planeet’, zei hij. ‘En mensen zijn bereid hun gedrag aan te passen als er goede alternatieven zijn. En wij bieden een alternatief voor de traditionele aanpak.

Het restaurant, dat een driegangenmenu aanbiedt voor 65 euro of negen voor 140 euro, experimenteert met verschillende bereidings- en conserveringsmethoden. “Bij De Nieuwe Winkel koken we om de wereld beter te maken. Daarom gebruiken we planten: botanische gastronomie. We zoeken toepassingen voor eetbare planten. Dat kunnen planten zijn die hier al eeuwen groeien, maar ook planten van verder weg. Zo voelen de Japanse bergasperge, de Chinese mahonie of de honingbes uit Siberië zich verrassend goed thuis in Nederland. Als de natuur haar werk gedaan heeft, is het onze beurt. We plukken. Ruiken. Proeven. Analyseren. Fermenteren. Koken. Tot er iets op je bord ligt wat je verwondert en overdondert.”

De Nieuwe Winkel is momenteel tot eind februari volgeboekt.